Stațiunea Băile Felix

Stațiunea Baile Felix are sezon permanent si este situata in nord-vestul Romaniei (judetul Bihor), in Podisul Crisurilor, la o altitudine de 140 m, intr-o zona deluroasa acoperita cu paduri de fagi si stejari, 8 km sud de Oradea si 22 km sud-est de localitatea Bors (punct de vama cu Ungaria).

Statiunea are o clima temperat-continentala, cu influente oceanice provenind din vest. Temperatura medie anuala este de 10,6°C (iulie- in jur de 21°C; ianuarie in jur de -2°C). Verile nu sunt excesiv de calduroase, iarna este blanda. Precipitatii moderate (650 mm anual).

Statiunea Baile Felix se remarca prin bogatia de izvoare de ape minerale termale (20-48°C), oligotermale, radioactive, continand sulf, calciu, sodiu, descoperite la inceputul mileniului.

Renumita prin efectul binefacator al apelor sale in calmarea durerilor articulare si musculare si a nevralgiilor reumatice, statiunea este recomandata in tratamentul bolilor reumatismale inflamatorii (poliartrita, spondiloza reumatoida, urmari ale unui reumatism articular grav),

  • al bolilor degenerative (spondiloza, artroza, poliartroza, sciatica lombara),
  • al diartrozelor (tendonita, tendomiotita, periartrita scapulohumerala, etc.)
  • al bolilor sistemului nervos central si periferic (semipareze, parapareze, etc.)
  • al bolilor ginecologice (metrosalpingita cronica, dereglari minore pubertale si de menopauza)
  • al starilor post-traumatismale (urmare unor operatii ale articulatiilor, oaselor si muschilor, urmare unor fracturi, entorse si luxatii etc.
  • al dereglarilor endocrine etc.

Statiunea beneficiaza de baze de tratament moderne, avand toate dotarile necesare pentru bai in cada sau bazin cu ape minerale, kinetoterapie in bazine cu apa minerala termala, impachetari cu namol cald, fizioterapie, inhalatii si aerosoli etc., care permit un tratament eficient chiar si in anotimpurile reci.

Exista aici numeroase sali de gimnastica, sauna, bazine de inot etc.
In apropierea Bailor Felix, situata in aceeasi zona submontana (la altitudinea de 140 m) se afla statiunea Baile 1 mai, intr-un parc natural de stejari batrani, cu o clima temperat continentala moderata, cu influente oceanice din vest.

In apa termala din raul si lacul Petea, cu o temperatura constanta de 30-31°C, traiesc melcul Melanopsis parreyssi (relicva din Tertiar) si pestele Scardinus racovitzae, ca si specia rara de nufar subtropical – Numphaea lotus thermalis – relicva din Tertiar, monument al naturii.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.