Statiunea Azuga

Situata în partea de nord a judetului Prahova, la confluenta râului Prahova cu pârâul Azuga, localitatea Azuga este o asezare urbana, având coordonatele de identificare 45 grade 37′ latitudine nordica si 25 grade 33′ longitudine estica. Orasul are 5.213 locuitori.
Este o localitate tipica de munte; teritoriul sau administrativ de 8.304 ha se suprapune atât Muntilor Clabucetele Predealului ( N-V ) cât si Muntilor Gârbovei ( S-E ), orasul propriu – zis,  desfasurându-se în lungul vaii Azuga, pe directie E-V, pe cca 3 km pâna la confluenta cu Prahova.Statiunea Azuga
Muntii Clabucetele Predealului, înconjurati de masive mai înalte Postavarul, Piatra Mare si Gârbovei, care au peste 1800 – 1900 m si Bucegii care ating 2505 m în Vf. Omu, se înfatiseaza ca o arie coborâta, ale carei altitudini scad treptat, de la E – V. Între Prahova si Azuga se afla un sector mai compact de 1400 – 1500 m Clabucet Plecare 1451 m, Clabucetul Taurului 1519 m, Clabucetul Azugii 1586 m, cu pante a caror topografie si înclinare este de 12 – 24 grade si 24 – 32 grade.

La vest de Azuga, altitudinile sunt mai scazute 1300 – 1400 m Vf. Grecului are spre exemplu 1432 m, iar pantele sunt de 6 – 12 grade si 12 – 24 grade. Muntii Gârbovei din sud si est sunt mai proeminenti Vf. Cazacu 1753 m, Vf. Urechea 1715 m, Vf. Stevia 1901 m.
Potentialul turistic aferent teritoriului administrativ al orasului Azuga este în exclusivitate natural, formele de turism favorizate fiind: odihna totala sau activa, drumetie 9 trasee turistice montane de la foarte usoare la foarte dificile, în Muntii Bucegi si Muntii Baiului, trasee de alpinism în Muntii Bucegi, cu grad de dificultate de la I – VI ), sporturi de iarna ( schi alpin, fond, randonee, snowboard, sanius ) sporturi de vara ( exista 2 terenuri de handbal – volei, 1 teren de fotbal, 2 terenuri de tenis pe zgura, 1 teren de baschet, o sala de sport ), picnic, vânatoare si pescuit sportiv, agrement nautic, cunoastere – instruire .
Pozitia si accesibilitatea sunt avantaje pentru orasul Azuga, acesta fiind situat pe cea mai circulata vale transcarpatica a României – Valea Prahovei – respectiv DN 1\ E60 si magistrala feroviara dubla, electrificata Bucuresti – Brasov, la cca 135 km fata de Bucuresti si 36 km fata de Brasov. Se învecineaza la nord cu jud. Brasov, la vest si sud cu orasul Busteni, iar la sud si est se afla comuna Valea Doftanei.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.