Ghid turistic Tunisia

Cea mai mica tara din nordul Africii, Republica Tunisiana, este o tara de o frumusete aparte, ce ocupa o suprafata teritoriala de 163.610 km², locuiti de aproape 11 milioane de oameni. Cu un relief ce variaza de la desertul Sahara, in sud, la zone montane in regiunile centrale, in timp ce nord-estul tarii este alcatuit din plaje superbe, iar latura nord-vestica este marginita de Muntii Atlas, Tunisia se numara printre destinatiile favorite ale turistilor din intreaga lume.

Tunisia se poate mandri cu o istorie milenara, avand in vedere ca pe teritoriul actual al tarii au fost intemeiate de fenicieni primele asezari, dintre care cea mai importanta era Cartagina, cucerita de romani in anul 146 I.Hr. In sec. V d.Hr. zona este ocupata de vandali, bizantini si, in cele din urma, de arabi. In anul 1881, Tunisia intra sub protectorat francez, iar in anul 1956 reuseste sa-si declare independenta sub numele de Regatul Tunisiei. Un an mai tarziu, statul tunisian devine republica sub conducerea lui Habib Bourguiba. Astazi, este republica prezindentiala, unde puterea executiva este exercitata de presedinte care indeplineste si rolul de sef al guvernului.

Sub aspect administrativ, tara este impartita in 24 de guvernorate, iar limba oficiala a tarii este araba, desi pe arii extinse se vorbeste limba franceza si un numar apreciabil din populatia tarii intelege limba italiana. Cu o economie relativ diversificata, bazata pe serivicii, in Tunisia agricultura se practica doar in regiunile nordice ale tarii. Promovarea turismului este principala sursa de venit, avand in vedere numeroasele monumente islamice, dar si ruine ce dateaza din timpul fenicienilor si a romanilor.

Bogatia arheologica si istorica a tarii, ce conserva si astazi importante ruine ale fostelor orase romane, mazaicuri, ramasite ale fostelor constructii medievale din timpul otomanilor, dar si vestigii ce pastreaza influente ale fostilor colonisti francezi, fac din Tunisia una dintre destinatiile ideale ale turistilor pasionati de istorie.

Plajele de pe litoralul Marii Mediterane sunt un adevarat paradis, fie ca doriti sa va petreceti ziua la plaja, sa inotati sau sa calatoriti cu barca sau sa practicati sporturi de apa. Tunisia este una dintre acele tari unde nu aveti cum sa va plictisiti.

De la multitudinea de muzee, cu colectii unice in lume, la pietele de suveniruri si articole de olarit, adevarate opere de arta, aici veti gasi in orice moment un loc ce merita explorat. Turistii dominati de spiritul de aventura pot explora zonele sudice ale tarii, pe urmele caravanelor camilelor. Totodata, Tunisia are un calendar cultural deosebit de bogat, intre care cele mai populare sunt festivitatile de muzica si dans dar si concursurile sportive traditionale.

Inzestrata cu o clima placuta, Tunisia este una dintre acele locuri care se pot mandri cu o istorie bogata, fiind martora trecerii fenicienilor, romanilor, vandalilor, bizantinilor, turcilor, spaniolilor si francezilor prin aceste locuri, iar cea mai importanta mostenire culturala a Tunisiei poate fi admirata astazi in Muzeul National Bardo.

Cu un litoral ce se intinde pe o suprafata de 1200 km, de-a lungul coastei Mediteranei, plajele insorite ale Tunisiei sunt o destinatie turistica de vis. Acestea gazduiesc statiuni turistice celebre, precum Sousse, Monastir, Hammamet, Djerba sau Tabarka, recunoscute pentru frumusetea dar si confortul pe care il ofera vizitatorilor. Hotelurile deosebit de moderne, situate in apropierea plajelor, fac si mai atragatoare petrecerea vacantei. Fiecare plaja beneficiaza de un calendar estival divers, menit sa-i cucereasca pe turisti, iar daca sunteti in cautarea unor senzatii unice, atunci trebuie sa vizitati cel Chott El Djerid, cel mai mare lac sarat din desertul Sahara.

Tunis, cel mai mai mare oras din tara este situat in nord-estul Tunisiei. Capitala care a dat si numele tarii, se gaseste golful omonim si ocupa astazi teritoriul fostei colonii feniciene din Africa de Nord. Orasul are o istorie seculara, a cunoscut apogeul economic si cultural sub dominatia arabilor, in special a otomanilor, cand a fost ajuns unul dintre cele mai frumoase orase orientale din lumea africana.

Elementul de modernitate a fost adus de colonistii francezi. Influentele lor se mai pot observa si astazi, mai ales in stilul arhitectural al cladirilor situate pe bulevardul Habib Bourguiba, unde functioneaza astazi teatre, dar si numeroare restaurante si cafenele. Printre edificiile istorice deosebite din Tunis se numara Moscheea Zitouna, cea mai mare si mai impunatoare din tara, construita in sec.VIII.

Cea mai mare insula din Golful Gabes si una dintre destinatiile turistice cele mai interesante este insula Djerba, renumita pentru peisajele unice si temperaturile deosebit de placute. Djerba gazduieste unul dintre locuri sfinte ale evreilor din Africa de Nord, Sinagoga La Griba, ce atrage mii de pelerini an de an. In timp ce orasul Kairouan, considerat al doilea centru religios importat islamic dupa Medina, este unul dintre locurile sfinte din Tunisia, iar Marea Moschee Sidi – Ogba este de departe cea mai impunatoare constructie a orasului.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.