Aspendos Serik, Turcia

Aspendos este localizat in estul regiunii Antalya si este faimos pentru amfiteatrul construit in secolul II D.H, sub conducerea  lui Marcus Aurelius. Teatrul are o capacitate de 15000 de persoane si este folosit si in zilele noastre pentru festivaluri si show-uri artistice. Galeriile, decoratiunile scenei si acustica amfiteatrului dovedesc succesul arhitectural al lui Xeno.

Langa scena exista o mica incapere care este folosita ca si muzeu, unde puteti regasi cateva din mastile si biletele folosite inca din vremurile antice. Chiar deasupra teatrului se afla acropola, cu o priveliste minunata asupra raului, unde puteti vedea o basilica, o agora, un „nymphaeum” si un „bouleuterion” (consiliu), toate acestea in ruine. La o distanta de 1 km de nordul orasului se afla una din cele mai mari apeducte Romane, in Anatolia, care este principalul furnizor de apa pentru Aspendos.Aspendos Serik 2

Raul care strabate orasul se numeste Köprüçay (Euromydon antic) si a fost navigabil la inceputuri. Istoria spune ca a fost de asemenea locul in care Persii isi adapau caii in perioada in care domneau in Asia Mica, mai exact intre secolele VI – IV I.H.

Potrivit legendei, Aspendos a fost intai fondat de colonistii greci, care au venit in regiunea Pamfilia, dupa Razboiul Troian. Exista deasemenea posibilitatea ca orasul sa fi fost fondat de fii lui Het. Aspendos a fost unul dintre primele orase care a emis propria moneda din argint. Impreuna cu vecinii lor Perge, Aspendos a fost lasata in temeiul regulii persane intre secolele VI si V I.H, apoi a devenit membru al confederatiei Mansardei-Delos Maritime, dupa eliberarea de catre atenieni. Mai tarziu, in secolul V I.H, persanii au capturat orasul din nou si au ramas aici pana la sosirea lui Alexandru cel Mare in anul 333 I.H.Aspendos Serik

Dupa moartea lui Alexandru, orasul a fost controlat de Seleucizi, si apoi de Regatul Pergam pana in anul 133 I.H, cand romanii au preluat Pergamon.

In timpul stapanirii Romane, la fel ca in alte orase Pampiliene, Aspendos a trait zilele de glorie, urmand ca sub domnia Bizantina, orasul sa continue sa supravietuiasca.
In secolul XIII, Seleciuizii s-au stabilit in Aspendos si au transformat teatrul in palat.
In zilele noastre, Aspendos este cunoscut si sub numele de Belkis sau Belkiz.Aspendos Serik 4

Localizare pe harta:

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.