Cula Cernăteștilor

Cula este construită de boierii Cernătești în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Având inițial două nivele, culei i se aduc modificări în etape ulterioare de construire, adăugându-i-se al doilea etaj, cu cursiva din lemn. Ajunsă în ruină, cula este restaurată la sfârșitul anilor 60 ai secolului XX, fiind transformată în muzeu sătesc de învățătorul Nicolae Pârvulescu.

Cula are plan compact, dreptunghiular. Are trei nivele. La parter, cu un acces separat din exterior, se află beciul. Printr-o scară interioară se realizează accesul la nivelele superioare, unde se află încăperile de locuit. La etajul II cula are o cursivă din lemn, care o înconjoară pe trei laturi. Pe latura de Vest, atașată culei, se află o anexă sanitară accesibilă de la nivelul etajului I. Un masiv contrafort sprijină cula în colțul de SE. Metereze sunt prezente la nivelul parterului și al etajului I.

  • Referințe:Nu este în circuitul public.
  • Funcțiune actuală:  scoasă din uz

[om_gmap zoom=”9″ lat=”44.450903322138196″ lng=”23.431519141886383″ marker=”https://www.trecator.ro/wp-content/uploads/2015/11/ruine.png” ]

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.