Ghid turistic Comore

Cunoscuta sub denumirea oficiala de Republica Federala Islamica a Comorelor, aceasta ocupa o suprafata teritoriala de 2.236 km² si numara o populatie de aproape un milion de locuitori, cu o densitate de 440 locuitori/km². Speranta de viata a comorienilor este de 60,54 ani pentru barbati si 65,05 ani pentru femei, iar tara este alcatuita, din punct de vedere administrativ, din 4 insule, unde limbile oficiale sunt comoriana, araba si franceza.

Situate in vestul oceanului Indian si in apropierea Insulelor Madagascar si invecindu-se pe partea continentala cu statele Mozambic si Tanzania, Insulele Comore sunt alcatuite din Ngazidja (Grande Comore), unde se afla si singurul vulcan activ, Karthala, Mwali (Mohéli), Nzwani (Anjouan) si Maore (Mayotte). Acestea au un relief predominant vulcanic si majoritatea vegetatiei forestiere a fost inlocuita cu diverse culturi, iar in zona litorala se intalnesc padurile de palmieri.

Populatia de astazi a Insulelor Comore este alcaturia din urmasi ai vechilor locuitori din Africa, Indonezia si Madagascar, islamizati in secolul XV, odata cu debarcarea arabilor in insule, care au transformat zona in centrul comertului cu sclavi adusi din Africa de Est.

In dorinta de a scapa de sub dominatia araba, autoritatile comoriene au solicitat sprijinul francezilor, care vor trece insulele sub protectorat francez din 1843 pana in 1886, pentru ca intre 1912 si 1946, Insulele Comore sa fie administrate de guvernatorul general din Madagascar.

In anul 1974, Franta accepta independenta insulelor, cu conditia ca fiecare dintre insule sa-si exprime acordul, printr-un plebiscit. Astfel, insula Mwali/Mohéli, unde populatia este majoritar crestina, alege sa ramana sub protectorat francez si, astazi, locuitorii insulei, au statut cetateni francezi.

Dupa aceste tranformari politice, insulele au fost traversate, de-a lungul timpului, de numeroase conflicte militare interne, ceea ce a dus si la slabirea si involutia economica a tarii, Insulele Comore numarandu-se printre tarile cele mai sarace din lume, unde economia se bazeza pe culturi agricole rudimentare, pescuit si vanatoare, desi sunt recunoscute pentru cultura plantelor aromate folosite ca esente pentru parfumuri, a mirodeniilor si a vaniliei, dar sunt astazi insuficient exploatate.

Capitala Insulelor Comore se afla la Moroni, oras situat in vestul insulei Ngazidja. Moroni este port si centru al comertul cu mirodenii si cacao pentru intreaga tara. Pe langa superbele plaje, care constituie principala atractice turistica, aici se afla si cea mai importanta constructie musulmana, Moscheea Chiounda (Moscheeea de Vineri), care are o semnificatie deosebita pentru pelerinii musulmani.

Al doilea mare oras al tarii este Nioumachoua, cu o sumedenie de atractii turistice, unde aveti ocazia sa admirati recifele de corali, sa pescuiti, sa admirati specii de pasari rare sau sa vizitati satele cu pietele de artizanate de o rara frumusete.

Plaja Galawa, una dintre cele mai frumoase statiuni, este cu siguranta un loc ce merita vizitat, cu paduri tropicale, cu specii de reptile diverse si testoase uriase. La doar cativa kilometri distanta, sa gaseste peninsula Goula’ivoini, cu peisaje spectaculoase si cu panorame de vis asupra coastei nordice, impodobita de plantalii de nuci de cocos, care se intind pana la Oceanul Indian.

Mohéli este considerata cea mai salbatica dintre insulele Comore, acoperita de paduri tropicale si zone muntoase, ideale pentru drumetii. Nici aici plajele nu lipsesc, iar lacurile create prin eroziunea craterelor, precum Boundouni, va vor atrage atentia in mod special.

Cea mai aglomerata din punctul de vedere al densitatii populatiei, Anjouan este de departe cea mai spectaculoasa dintre insulele Comore. Strabatura de lacurile Dzialaoutsounga si Dzianlandzé, aici veti descoperi cea mai frumoasa cascada din arhipelag, Tatinga.

Chiar daca nu se numara printre destinatiile turistice cele mai cautate, Insulele Comore este o tara ce merita atentia dvs. daca sunteti un spirit explorator, in cautarea locurilor cele mai interesante din lume.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.