Tirana, Albania

Tirana este capitala Albaniei si in acelasi timp cel mai mare oras din aceasta tara. In ciuda acestui fapt este un oras compact, care este cel mai bine explorat mergand pe jos. Arhitectura orasului este in mare parte reprezentata de monumentele si constructiile in stil italian si turcesc, fiind , la fel ca si pozitia geografica a orasului la mijlocul drumului dintre Istanbul si Roma, un amalgam de influente din ambele culturi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piata Skenderberg este un imens spatiu deschis in mijlocul orasului de unde se poate admira muntele Dajti , care la cei 3000 de metrii ai sai supravegheaza orasul din partea de est a acestuia.Aici se gasesc ruinele unui castel ce dateaza din secolul I iCr, care a fost mentionat de catre istoricul Prokop, in secolul VI, sub numele de Tirkan. Vechiul oras gri si plictisitor s-a schimbat radical in ultimul deceniu devenind un oras plin de viata si de culoare. Inca in crestere rapida Tirana este un centru comercial si administrativ cu mai multe hoteluri confortabile, restaurante, discoteci, pub-uri, precum si facilitati moderne pentru conventii si conferinte.Piata Skenderberg 1

Capitala Tirana incanta calatorii cu obiective turistice cu o arhitectura sa moderna si cu o atmosfera relaxanta. Strazile largi si magnoliile frumoase inconjoara si decoreaza Piata Iskender Bey (Skanderbeg) in inima Tiranei. Piata este denumita dupa statuia din centru a eroului popular Skanderbeg – pe unele harti numele sau este insemnat « Sheshi Keshilli i Europes ». In jurul pietei se afla obiective turistice care joaca roluri importante in evenimentele religioase si culturale din oras.

Moscheea Et’hem Bei (Et’hem Beu in albaneza) se afla in centrul orasului. onstructia a fost inceputa de catre Molla Bei in 1794 si este finalizata de catre fiul sau, Pasa Ethem in 1823. Este un monument cu valoare istorica pentru locuitorii orasului Tirana care, in armonie cu turnul cu ceas, reprezinta atractia turistica favorita pentru majoritatea vizitatorilor capitalei albaneze.

Muzeul National de Istorie este cel mai mare muzeu al tarii. Construit in partea de vest a Pietei Skanderbeg, cladirea este una dintre cele mai importante lucrari arhitecturale, ocupand un rol important in dezvoltarea capitalului urban al Tiranei. Ocupa o suprafata de 27.000mp si cuprinde 8 pavilioane cu tematica diferita.

Tirana are in general o clima temperat mediteraneana. Temperatura medie variaza intre -3°C in luna februarie pana la 35°C in august, care este si cea mai secetoasa luna. Cele mai multe precipitatii au loc in lunile noiembrie si decembrie. Zapada este rara, dar temperaturi sub 0°C se inregistreaza destul de des in Tirana. Iarna incepe la sfarsitul lunii noiembrie si dureaza pana la mijlocul lunii martie.

Oricine viziteaza o tara straina este interesat de bucataria locala, iar Albania nu face exceptie de la aceasta regula, amestecul de influente balcanice, europene si turcesti facand din bucataria albaneza un adevarat deliciu. Ingredientele folosite de albanezi sunt in mare masura ierburi si legume meditaraneene proaspete si organice, foarte putini fermieri avand bani pentru ingrasaminte anorganice si pesticide.

Bucataria albaneza este delicioasa si variata in functie de zona. Asfel in zonele muntoase cele mai raspandite sunt preparatele din carne de oaie iar in zonele de coasta cum ar fi Lonian si tarmul Adriaticii se pot savura specialitati din peste proaspat. Amatorii de dulciuri pot incerca nenumarate prajituri cum ar fi baklava, kadaif, hasghure si sheqerpare. Un desert traditional albanez, care este preparat in timpul Sarbatorii Verii din martie, este ballokume.Tirana, Albania 1

Tirana este principala destinatie din Albania pentru petrecareti. Odata cu venirea serii orasul se transforma intr-o adevarata mare de lumini de neoane. Cele mai importante cluburi, cazinouri, baruri si cluburi de noapte se gasesc pe strada Dibra, in zona parcului Rinia, langa Centrul International Cultural, vis-avis de cladirea Parlamentului si langa Ambasada Americana.

Cea mai buna metoda de a merge la cumparaturi este pe jos, deoarece centrul orasului este relativ mic. Tirana este o destinatie ideala pentru cei ce vor pantofi italieni ce se pot gasi cu pana la 30% mai ieftini decat oriunde altundeva in Europa. In cazul in care cautati marci de renume, Tirana nu este alegerea potrivita deoarece foarte putine din marile magazine europene au filiale si aici. Cele mai bune zone pentru cumparaturi, unde se pot gasi adevarate chilipiruri sunt Rruga Myslym Shyri si districtul Bllok. Dintre suveniruri, cele mai populare printre turisti sunt cifteli si sharki, instrumente muzicale traditionale care au devenit foarte cunoscute dupa ce au fost folosite de fanfarele militare din al Doilea Razboi Mondial. Alte suveniruri apreciate de turisti sunt pipele si broderiile si se pot gasi in special in bazarul Kruja.

Cea mai buna modalitate de a ajunge in Tirana din Romania este cu avionul. Capitala Albaniei dispune de un aeroport international (Nene Tereza sau Maica Tereza), la 17 km de centrul orasului. Transferul de la aeroport spre centrul orasului se face cu o linie de autobuz expres, care costa in jur de 2 euro in lek albanezi sau cu taxiul, in jur de 15 – 20 de euro.[om_gmap zoom=”9″ lat=”41.3275459″ lng=”19.8186982″ marker=”https://www.trecator.ro/wp-content/uploads/2015/08/orase.png” ]

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.