Muzeul Marinei Mangalia

Muzeul Marinei din Mangalia a fost amenajat in anul 2004 intr-una dintre cladirile dezafectate ale cazarmei. Institutia este conceputa ca un muzeu dedicat tehnicii navale si scoate in evidenta activitatea portului din Mangalia intre anii 1952 si 2000.

In cele doua sali ale muzeului este dispusa o impresionanta colectie de tehnica militara si obiecte de patrimoniu care redau istoria recenta a Marinei militare. Pe langa cele doua sali, in interiorul muzeului este organizata si o biblioteca ce cuprinde volume de specialitate.

O mare parte din exponatele muzeului sunt dispuse in curtea din fata muzeului, acolo unde puteti admira o impresionanta colectie de artilerie navala si antiaeriana, vase si alte obiecte marinaresti.

Experienta din Muzeul Marinei Mangalia

In cadrul expozitiei se gasesc obiecte apartinand colectiilor de arme sub apa si sectiuni ale unor torpile ce au fost in dotarea trupelor marinei Garnizoanei Mangalia. In curtea din fata cladirii muzeale sunt expuse piese dintr-o impresionanta colectie de artilerie navala si antiaeriana, dintre care se distinge un tun masiv care a apartinut artileriei de coasta.

Expozitia exterioara

In prima parte a expozitiei vei gasi de la barci, antene radio, flotoare pana la armament: un tub lanstorpila plus o torpila de calibrul 533 mm, doua lansatoare RL-1000 de bombe/grenade antisubmarin, doua mine MMMCA-1M, un protector de mine MZ-26 si doua rachete antinava P-15 Termit.

Bineinteles, vedeta expozitiei este nava militara. Aceasta facea candva parte din elitele Marinei Romane, deoarece avea o viteza foarte mare de deplasare, aripile portante facand nava practic sa zboare deasupra apei, cu viteze de pana la 50 de noduri (93 km/h).

A doua parte a expozitiei este dedicata exclusiv artileriei navale si antiaeriene, aproape toate dintre tipurile de arme prezentate fiind inca folosite pe navele noastre militare. Primul exponat care iti sare in ochi este o mitraliera MR-2N de calibrul 14,5 mm, cea mai frecventa arma din dotarea navelor militare romanesti, chiar si in prezent. Piesa de rezistenta a acestei colectii este un tun antiaerian KS-30 de calibrul 130 mm, folosit intre anii 70–90 de catre Artileria de Coasta.

Expozitia interioara

In prima sala putem vedea cateva plachete aniversare, doua motoare de ambarcatiuni, un colac de salvare, doua vitrine cu diverse carti de marinarie si o alta ce prezinta cateva medalii. Tot aici este prezentata si o colectie dedicata scafandrilor, reprezentata de un costum de neopren pentru scafandru de lupta, o butelie de scafandru, un scuter subacvatic, o camera foto subacvatica si cateva greutati folosite pentru scufundare.

Cea de-a doua sala este mult mai mare ca precedenta si implicit cu mai multe exponate. Facand un tur complet al salii, mai intai aruncam o privire catre panoul ce ne prezinta comandantii Marinei Militare Romane, dupa care studiem obiectele expuse in vitrina amplasata langa acest panou, apoi gasim patru machete de nave si alte obiecte specifice marinariei, vitrine dedicate armamentului cu proiectile si tuburi, o colectie de drapele de lupta ce au apartinut unor unitati ale Marinei Militare, si alte instrumente de navigatie.

Dupa acest tur, poti vizita capela ce face parte din muzeu, sfintita odata cu deschiderea “oficiala” a acestuia. Asadar, daca vrei sa inveti despre activitatea portului din Mangalia între anii 1952 și 2000 si sa te scufunzi in taina artileriei grele, nu ezita sa faci o vizita acestui muzeu.

  • Program de vizita: zilnic intre orele 8:00 – 18.00
  • Adresa: Strada Portului E87, Mangalia 905500

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.