Cetatea Ardud

Cetatea Ardud este situata in Orasul Ardud, Jud. Satu Mare, la intersectia dintre Campia Somesului si zona colinara a Codrului, pe drumul european E81, la 18 km de Satu Mare.

Orasul Ardud este atestat documentar inca de la 1215, fiind mentionat ca una din cele mai insemnate asezari din zona Satmarului, cu cetate existenta inca dinaintea marii invazii tataro-mongole, amintita fiind sub numele de Castrum Ardud.

Profesorul Constantin Daicoviciu afirma ca cetatea din piatra a fost precedata de o cetate dacica. Cetatea putea adaposti circa 1500 de soldati. Desi nu a mai ramas prea mult din vechea cetate senioriala de la Ardud, trebuie sa stiti ca aceasta a fost una din cele mai importante din Transilvania, in vremuri medievale.

In zilele noastre s-au mai pastrat doar ruinele si unul din turnurile cu creneluri, insa in perioada sa de maxima glorie avea patru turnuri de aparare si era o fortareata importanta din punct de vedere militar.

Una din primele atestari ale localitatii o amintesc ca fiind mosie a fratilor Balc si Drag, comiti ai Maramuresului, care devin unici proprietari in 1392. Din aceasta familie se naste neamul Dragofiestilor, care va stapani mosia Ardudului pana la disparitia lor in 1555.

Cetatea Ardud a fost construita pe la 1480, de Bartolomeu Dragfi, nepot de-al domnitorului Dragos Voda si domnitor al Transilvaniei timp de doar sase ani, intre 1493 si 1499. Bartolomeu a ridicat cetatea din piatra, cu scop de aparare. Rand pe rand cetatea trece de la neamul Dragfi la Ioan Sigismund, principele Transilvaniei, din anul 1565 pana in anul 1629. Urmatorii proprietari sunt: Rakoczy I, baronul Karoly, Zsegnei Berbala, Mihai Apafi si contele Karoly Sandor.

Fortareata senioriala s-a degradat de-a lungul timpului. Abia pe la 1730, folosindu-se de peretii si fundatia cetatii lui Bartolomeu, care inca mai stateau in picioare, contele Alexandru Karoly a ridicat o noua cetate de piatra in stil baroc. In 1860 castelul-cetate sufera mari deteriorari.

Groful Karoly Lajos ia acoperisul de pe castel pe motiv ca in timpul provizoratului a trebuit sa plateasca impozit prea mare. In 1896 se fac unele renovari, unul dinte turnuri este refacut in stil neo-gotic dar dupa aceea intra din nou in paragina.

Daca din cetate nu s-a mai pastrat mare lucru, altarul capelei a fost mutat la Palatul Episcopal din Satu Mare, unde se pastreaza in intreaga sa splendoare.In vremurile noastre insa, caramizile cetatii au fost folosite de catre localnici la constructia propriilor locuinte, asa ca mare parte din ce se mai putea vedea acum era doar ruina, o palida amintire a ceea ce a fost odata Cetatea Ardudului.

In prezent, in cadrul programului „Circuitul Targurilor Medievale din Transilvania de Nord” s-a efectuat consolidarea, restaurarea si refunctionalizarea turnului de sud-vest si a altor parti din cetate.

In plus, ca un element inedit, demn de a va incita imaginatia, cand vizitati Cetatea Ardud, nu uitati sa intrebati localnicii de legenda fetei inchise in pivnita, care bantuie de secole si poate fi eliberata de un flacau curajos dispus sa ii sarute de trei ori fantoma si sa nu se uite inapoi.

Batranii povestesc ca au existat multi barbati care au incercat sa o scape pe biata printesa de blestem, dar niciunul nu a revenit in viata din pivnita cetatii ca sa relateze ce a vazut.


You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.