Traversarea zonelor cu pericol de avalansa

In prevenirea pericolului avalanselor nu ajuta decat experienta cat si prudenta. Doar turisti prudenti au scapat de avalansa si turisti norocosi au supravietuit unei avalanse.avalansa

Daca vedem semnele avalansei trebe sa evitam zona prin ocolire. Daca totusi suntem nevoiti sa trecem prin zona vom respecta regulie specifice zonei.

–         Folosim snurul de avalansa. Un snur rosu de aproximativ 20-30 m. Legat de brau capatul liber il vom taraii dupa noi in zona cu avalansa. In caz de nevoie partenerii ori salvatori ne vor localiza mai usor. Exista si aparate cu radiolocatie a celor acoperiti de avalansa cu performante deosebite, cunosc marcile Barry-Vox si Pieps leam vazut purtate prin Fagaras si Bucegi de turisti straini.

–         Alegerea corecta a traseului ne salveaza de pericole iarna. Vom folosi spinarile, muchiile si convexitatile pantei, si se vor evita vaiugile santurile, jgheaburile pantele aflate sub cornise. Vom evita tranversarea pantelor, daca nu ii povibil le vom traversa cat mai sus spre varful ei.

–         Cand ajungem in zona de avalansa ne vom deplasa in asa fel incat doar un singur turist sa se gaseasca in zona de pericol. Ceilalti parteneri aflati inafara ariei de pericol il vor tine sub observatie permanenta pentru al avertiza in caz de pericol dar si pentru a putea interveni la gasirea lui dupa oprirea avalansei.

–         Ajunsi in zona periculoasa vom tine rucsacul doar pe un singur umar, pe cel opus directiei din care poate veni avalansa, mainile se scot din legatura betelor de schi si  pioleti. Daca nu avem la schi legaturi automate se vor desface pentru ca sa nu fim deranjati in miscarile de auto salvare, ori raniti in cazul unei avalanse.avalansa 1

Si comportarea in zona de avalansa ne poate salva viata. Ajunsi into asa zona ne vom echipa cu fular bine strans pe gura si nas, vom fixa bine ochelari de schi, vom calca tot timpul in urma celui de dinaintea noastra, vom trece in liniste, von tine sub observatie zona din care poate veni avalansa. Daca avalansa a pornit ne vom debarasa de rucksac, bete de schi, pioleti, schiuri, etc. Doar snurul ramane agatat de noi. Ramanerea la suprafata se poate obtine prin miscari de inot spre marginea avalansei. Daca vom fi acoperiti de zapada cand simtim ca alunecarea se incetineste ne vom stradui sa luam pozitia de ghemuit bratele le vom tine in fata cu palmele pe fata coatele in dreptul stomacului, asa ne protejam corpul si vom obtine o punga de aier mai mare in jurul nostru pentru respiratie. Vom incerca sa ne salvam singuri. Vom incepe sa lasam saliva sa curga din gura asa vom afla in ce pozitie ne aflam. Vom incepe sa sapam in sensul invers de scurgere al salivei. Daca nu reusim atunci vom economisi fortele ne reglam respiratia sa economisim aerul. Vom evita sa atipim si sa nu uitam. “Resemnarea inseamna moarte”

Daca un camarad a fost surprins de avalansa vom observa in ce directie il duce suvoiul de zapada, acolo vom stabili zona de cautare dar tinem cont si de snurul de avalansa. Obiectele de inbracaminte, pot fi un bun reper. Vom tine cont si de faptul ca mijlocul avalansei curge mai rapid decat marginea avalansei. Dupa oprirea avalansei, vom suna imediat dupa ajutor, in lipsa de semnal va pleca dupa ajutor un coechipier, ceilalti vor cauta cu sonde improvizate din bete de schi fara rozeta/rondea, s-au betele le vom intoarce. Vom taia crengi ceva mai lungi, Infigem in zapada iar unde dam de ceva moale acolo vom incepe sa sapam. Trebe sa stim ca daca reusim sa il gasim in maxim 2 ore speranta de viata este destul de ridicata a celui surprins de avalansa.

Dupa ce scoate la suprafata accidentatul il vom aseza cu fata in jos, pentru ca este nevoie ca apa topita din zapada care i-a intrat pe caile respiratori sa se poata scurge. In acest timp accidentatul va fi invelit in foli de supravietuire, in lipsa acestora colegi isi vor dona hainele calduroase proprii. Ii recomandat ca imediat dupa ce capul accidentatului a fost eliberat din zapada si caile respiratori eliberate sa inceapa respiratia artificiala daca ranitul are cunostinta pierduta. Toate procedeele de prim ajutor vor fi facute in zone sigure ferite de pericolul avalanselor. Dupa stabilizarea ranitului, nu vom astepta sa ajunga ajutoarele la noi. Vom incepe transportul spre poalele muntelui in intimpinarea salvatorilor. Vom improviza o targa din doi pomisori taiati ori schiuri, etc. Vom trege cracul pantalonilor de rezerva, ori manecile bluzelor, camasi . ori daca stim vom face targa din corzi ori cordeline. Ranitul il vom aseza culcat lateral si pe parcursul coborari va fi bine acoperit se evite hipotermia, se va vrifica pulsul si respiratia. Se va slabi garoul unde ii cazul etc.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.