Ghid turistic Insulele Faroe

Pentru o escapada bine meritata de la zapuseala verii, Insulele Feroe, ori Faroe (in feroeza insemnand “Insula oilor”), ar fi o solutie ideala pentru o vacanta odihnitoare.

Acest lant de insule se afla in partea nordica a Oceanului Atlantic, situandu-se intre Scotia, Norvegia si Islanda. Devenind o regiune autonoma, principala sursa de venit a populatiei ramane pescuitul, dar si cresterea oilor, de unde provine si numele insulelor.

Pentru multi ani insulele au fost singuratice in miezul Atlanticului de Nord dar, constituind o zona plina de privelisti minunate, multi migratori au trecut prin aceste meleaguri. Primii au fost calugarii irlandezi, apoi continuand cu o colonizare norvegiana, aceasta fiind perioada si cel mai bine documentata. De-a lungul colonizarii norvegiene, insulele au devenit un refugiu ideal pentru vikingi, ori lupii de mare cum li se ziceau in acea perioada. Ramasitele vikingilor se pot observa si in obiceiurile localnicilor.

Insulele Feroe sunt alcatuite din 18 insule pe coasta Europei de Nord, la o distanta aproximativ egala intre Norvegia si Islanda. Impartite in 34 de municipalitati, insulele sunt divizate in 6 regiuni geografice. Acestea coincid cu cirmuscriptiile de politie, iar fiecare din ea este condusa de un Sýslumaður (comandant).

Doritorilor de a savura din linistea privelistilor, peisajelor pitoresti si a frumusetilor meleagurilor, Insulele Feroe par a fi locatia perfecta pentru un asemenea concediu. Aici veti putea descoperi si cea mai inalta stanca din lume, numita si Capul Enniberg avand 754 m. Insulele se intind pe 113 km de la Nord, din Enniberg si pana la Sud in Akrabar.

Insulele Feroe se situeaza pe o zona vulcanica veche de 60 milioane de ani, de trei ori mai veche decat Islanda. Tot aici exista si un izvor termal ce ne duce gandul la existenta candva apusa a vulcanilor activi. In Tvøroyri se pot descoperi si coloanele de bazalt cu mici parti de huila, ce indica faptul ca pe aceste meleaguri au existat paduri bogate.

Din punct de vedere al vegetatiei veti descoperi diferenta intre zonele noastre cu cele nordice. Aici se gasesc licheni, muschi, flori, ciuperci, iar copacii nu apar de la natura. Insulele au si o floare nationala (Mýru) Sólja de culoare galbena, usor asemenatoare cu o panseluta. In aceasta zona se pot descoperi animale precum: foca gri, balena pilot cu inotatoare lungi, melcul croissant feroez ce a primit aceasta denumire chiar aici.

Insulele nu fac parte din Uniunea Europeana asa cum se stipuleaza in ambele tratate de la Roma. De asemenea, in protocolul Tratatului de aderare a Danemarcei la Uniunea Europeana se mentioneaza faptul ca locuitorii danezi ai Insulelor Feroe nu sunt considerati cetateni UE, dar nu este nevoie de viza, datorita acordului de aderare la spatiul Schengen.

Limba oficiala a tarii este feroeza, dar si daneza. In zonele populate se vorbeste des si engleza. Oamenii sunt foarte calzi si primitori, ajutandu-va in orice problema intalnita. Insulele Feroe au fost denumite de-a lungul anilor “perla coroanei daneze” datorita privelistilor inegalabile. Asa ca, nu ratati sa vizitati unele dintre principalele obiective: Muzeul Barcilor din Leirvik, Muntii Eggjarnar, Muzeul Ruth Smith. De asemenea, in functie de perioada in care optati sa vizitati insulele, exista o gama larga de concerte gratis, expozitii, plimbari cu barca si multe activitati interesante.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.