Ghid Turistic Afghanistan

Republica Islamica Afganistan se intinde pe o suprafata de 652.000 km² si are capitala la Kabul, iar limbile oficiale ale statului sunt pashtu si persana (dari). Sub aspect demografic, Afganistanul are o populatie de aproximativ 30,4 milioane (2012) locuitori, cu o densitate de 38.0 locuitori pe Km², in conditiile in care speranta de viata a afganilor se situeaza in jurul varstei de 64 de ani, atat pentru barbati, cat si pentru femei.

Afganistanul este o tara cu un relief predominant muntos, iar in partea de nord, tara este traversata de Muntii Hindu Kish. Lanturi muntoase se inalta si la est, la granita cu Pakistanul, unde pasul Khyber (altitudine 1067 m) era folosit, in trecut, pentru a asigura legatura Asiei Centrale cu India. O alta suprafata importanta este marcata in aria nordica de desert, reprezentata de campiile nisipoase de la Dash-Margo si zona platoului sudic. Atat clima, cat si conditiile solului, sunt foarte variate in acesta zona geografica a lumii. Astfel, in partea centrala, solul este, mai degraba, arid, iar in partea sudica este mai fertil, propice activitatilor agricole.

Tara este impartita, la nivel administrativ, in 34 de provincii, care, la randul lor, sunt divizate in 398 districte (Wuleswali). Provinciile sunt conduse de catre un guvernator. Fiecare provincie este reprezentata in guvern de doi membri ai Casei Batranilor. Unul este ales de consiliul adminstrativ pe o durata de patru ani, iar al doilea este numit din randul districtelor.

Capitala si cel mai important oras al tarii, Kabul, este cel mai vechi oras din Asia Centrala, situat la o inaltime de 1800 m deasupra nivelului marii. Desi este o zona ce prezinta un grad ridicat de risc pentru siguranta turistilor, la Kabul, veti gasi numeroase atractii turistice, printre cele mai importante numarandu-se Muzeul Orasului, Gradinile lui Babur sau Palatul Regal. Dupa lungi conflicte militare, Kabul se afla astazi intr-un proces de reconstructie. Cu toate ca, in ultimii ani, au aparut o serie de cladiri noi, moderne, si cateva magazine, la capitolul drumuri si transport este inca deficitar.

Unul dintre cele mai interesante orase din vestul Afganistanului, Herat, fost centru cultural al Asiei centrale, se afla aproape de granita cu Iranul. Locuintele traditionale, precum si frumoasele moschei care se gasesc aici, au un rol important in atragerea turistilor in acest oras, situat la 650 km departare de capitala. Daca mergeti spre centrul tarii, la 240 km de Kabul, vati intalni orasul Bemiyan, considerat cel mai sarac oras din Afganistan, si totusi, pentru turistii pasionati de istorie antica, trebuie spus ca aici se gaseste cel mai mare sit arheologic al tarii. Frumusetea vaii ce traverseaza orasul, culorile naturii, precum si imensele statui ale lui Buddha, sculptate in piatra muntilor Koh-e –Baba, nu va vor lasa indiferenti. Cum urcati spre nord, in apropiere de Maza-i-Sharif, intalniti orasul Bakkh, considerat unul dintre cele mai vechi din lume. Este si locul de nastere al primei poete islamice, Rabia Balkhi, autoarea operei in versuri Masnawi, despre care se spune ca este cel mai frumos poem scris vreodata in limba persana. Catalogat drept una dintre cele mai bogate zone in artefacte istorice, orasul Kandahar, situat la jumatatea drumului dintre Kabul si Herat, a fost prima capitala a statului afgan modern. Din pacate, este considerat ca fiind una dintre cele mai nesigure zone turistice de pe mapamond. Spre sud-vest, in apropierea raului Ghazni, se afla ruinele orasului Ghazna, ce impresioneaza calatorii prin ramasitele fostei citadele, inalta de 45 m, ridicata in secolul XIII. Tot pe aceasta directie, se afla orasul Lashkargah, situat in apropierea raului Helmand. Turistul care viziteaza astazi orasul poate vedea ruine ale fostelor fortificatii si ale Palatului lui Masoud.

Desi a fost scena unor confruntari militare care s-au intins pe trei decenii, actiuni care si-au pus amprenta in mod evident asupra dezvoltarii turistice a tarii, Afganistanul este o destinatie ce ar putea fi luata in considerare de turistii care doresc sa intre in contact cu istoria si cultura unuia dintre cele mai traditionaliste popoare ale lumii.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.