Turnul cu Ceas din Sighișoara

Turnul cu Ceas este situat langa cea de-a doua intrare in cetatea Sighisoara. Originile sale sunt destul de vechi, fiind unul dintre simbolurile existentei acestei cetati pe plaiurile tarii. Turnul cu Ceas dateaza inca din secolul al XIII-lea, ceasul fiind amplasat in Turn abia in anul 1604.

Initial, ceasul a fost confectionat din lemn, pentru ca ulterior sa fie inlocuit de unul din metal. De asemenea, arhitectii acelor timpuri au crezut de cuviinta ca orologiul sa dispuna de doua cadrane, cu o orientare spre ambele platouri din oras.

Fiind construit cu rolul de a deveni un punct strategic de aparare, acesta adapostea in incinta sa si un adevarat depozit de armament. De asemenea, de-al lungul timpului, Turnul a fost adapost si pentru trezoreria orasului, dar si pentru arhivele judetului. Mai tarziu, in anul 1899, Turnul cu Ceas a devenit muzeu de istorie, fiind astfel descoperit si de noi astazi atunci cand ne dorim sa il vizitam.

Obiectivele sale muzeale constau in evidentierea obiceiurilor mestesugaresti din regiunea Transilvaniei. Asadar, acesta serveste ca obiectiv turistic zonal, avand in vedere culegerea obiceiurilor si datinilor mestesugaresti si ale breslelor locale.

Daca  urci treptele Turnului cu Ceas nu poti sa nu remarci frumusetea orasului vechi, dar si peisajul care inconjoara intreaga cetate, fiind de-a dreptul cucerit de peisajul ce se arata privirii.

Turnul a fost cladit pe cinci nivele, cu o inaltime de 64 de metri, fiind amplasat la baza pe o prisma dreptunghiulara. Acoperisul, distrus in nenumarate incendii, dar refacut in anii imediat dupa, prezinta aceeasi forma de la baza, de forma piramidala.

Atunci când faci primul pas către Cetatea Sighișoara, nu ai cum să nu admiri Turnul Porții, ce se află plasat la răsărit și constituie intrarea principală în aceasta lume umblată de ani, cotropită de istorie și vascularizată de tradiții.

Simbol fascinant al orașului, Turnul cu Ceas din Sighișoara datează din secolul al XIV-lea și are 64 de metri înălțime. Nivelul al cincilea adăpostește încă din sec. XVII celebrul orologiu cu figurine, realizate în stilul barocului rustic. Aici putem privi îndeaproape către semnificațiile pe care ni le conferă întruchipările principalilor zei din mitologia romană și greacă ce fac trimitere către astronomie, astrologie și alchimie.

Din foișorul aflat la ultimul nivel se deschide o superbă panoramă a cetății și împrejurimilor sale. Din anul 1899, încăperile Turnului cu Ceas au fost destinate Muzeului de Istorie al orașului, fiind singurul din țară care redă evoluția meșteșugarilor din Sighișoara și din întreaga Transilvanie. În interiorul Muzeului vom putea urmări săli tematice de arheologie, ceramică, etnografie, mobilier, meșteșuguri, orologerie, dar și Sala de Arme ce se află într-o locuință din vecinătate și Camera de Tortură, aflată în fosta încăpere a închisorii.

Ceasul datează din anul 1648, atunci când Johann Kirtschel a adăugat sferturile de oră și figurinele care reprezintă zilele săptămânii, refăcute tot de el după incendiul din 1676.

Bine de stiut:

In fiecare zi de sarbatoare, ceasul rasuna pe tonurile unor melodii populare consacrate in regiune, vestindu-i astfel fiecarui vizitator bucuria acelei zile. Tot atunci, paznicul Turnului are datoria de a batea din toba la fiecare schimbare de ora, in acest fel demonstrandu-le localnicilor ca se gaseste cineva care sa ii supravegheze ceas de ceas…

Actualul ceas dateaza inca din anul 1906, fiind de origine Elvetiana ce poarta numele FUCHS.

Figurinele din ceas au fost restaurate de curand de catre specialistii Muzeului Bruckenthal din SIBIU.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.