Turnul Alb din Brașov

Turnul Alb vegheaza asupra privelistii observative a orasului Brasov avand o inaltime de aproximativ 20 metri. Atestarea exacta a turnului variaza in documentele existente in jurul anului 1460, respectiv 1494. Cert este ca reprezinta un simbol al orasului medieval si ca cele 5 etaje pe care este structurat ii pot fi vizitate.
Ceea ce o sa va placa la nebunie sunt multele trepte de urcat pana spre varful turnului. Strasnicele trepte au o oarescare panta de inclinare, dar nu va fie teama ca veti obosi la urcare sau coborare, pentru ca aveti si balustrada pe care sa va ramana imprimata amprenta mainii dupa un efort bine-meritat!

Zveltetea zidurilor arhitectonice ale turnului se poate citi in constructia sub forma de semicerc inchis cu decupaje pentru armele de foc, cu guri pentru smoala sau cu balcoane care foloseau la declansarea buluc a ploilor de pietre peste dusmanii obraznici. Iar daca nu v-am introdus in atmosfera de lupta a timpurilor in care teritoriile se obtineau doar prin varsari de sange si lupte, atunci doar locul in sine are sa va redea imaginea momentelor de-atunci.

Turnul Alb a fost construit cu scopul de a apara populatia de atacurile inamicilor. Din anul 1678, Turnul este dat in folosinta aramarilor, la inceput incalzindu-se laolalta atat breasla aramarilor cat si cea a cositorilor. In anul 1689, un foc puternic a parjolit imprejurimile turnului, cat si turnul in sine, urmele incendiului fiind inlaturate abia in 1725.

Culoarea turnului a fost pastrata aceeasi si in urma ultimei renovari din 2005, culoarea alba, culoare ce ii da, de-altfel, numele turnului.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.