Statiunea Slanic

Situat in judetul Prahova, la 45 km nord de Ploiesti, orasul Slanic Prahova este cunoscut indeosebi ca statiune balneoclimaterica permanenta. Orasul este situat pe raul Slanic, in zona de Curbura a Subcarpatilor, la o altitudine de 413 m.

Statiunea, de importanta nationala, este deschisa tot timpul anului, beneficiind de o clima temperata specifica dealurilor impadurite, caracterizata prin veri placute (temperatura medie in luna iulie este de 19,5°C) si ierni relativ blande (temperatura medie in ianuarie este de -3,5°C).

Statiune balneoclimaterica permanenta asezata în partea centrala a judetului Prahova, la limita de contact cu zona alpina, între vaile Prahovei si Teleajenului, la 44 km de ploiesti spre nord, la 400 m altitudine, înconjurata de dealuri cu paduri de stejar si livezi de pomi fructiferi.

Izvoarele cu apa minerala ce contine compusi ai calciului, clorului, sodiului, sulfului si lacurile cu concentratie mare de sare, precum Baia Baciului, Baia Rosie, Baia Porcilor, Lacul Verde, sunt folosite la tratarea unor boli reumatismale degenerative si diartritice.

Turismul intensiv din zona este favorizat si de existenta, la Slanic, a unui munte neacoperit de sare (rezervatie naturala) si a pitorescului lac al Miresii sau Grota Miresei, 425 m patrati, 20 m adancime care s-a format in 1914, prin prabusirea unei mine de sare.

Obiective turistice din statiune:

Salina Mina Unirea, veche exploatare a sarii cu 15 galerii la 220 m adâncime, unde sunt amenajate 2 saloane utilizateca sanatoriu subteran. Exploatarea s-a efectuat până în 1972 iar după această dată a fost destinată circuitului turistic și tratamentului medical sub supraveghere.
– Muzeul Sării din Slănic Prahova este organizat în Casa Cămărășiei, clădire monument istoric construită la începutul secolului al XVIIl-lea, reședința funcționarului domnesc care se ocupa cu strângerea taxelor pe sare.
– Mănăstirea Crasna este situată la aproximativ 15 km N de Slănic pe șoseaua Ploiești-Brașov prin Vălenii de Munte-Cheia, pe raza comunei Izvoarele, fiind construită în pădure, lângă pârâul Crasna, la poalele munților Ursoaia.
– Muntele de Sare din incinta Strandului Baia Baciului, declarată rezervație naturală geologică și geomorfologica prin 1954, suprafața zonei protejate este de 2 hectare.
– Biserica Naşterea Maicii Domnului din Slănic își are ȋnceputul în vremuri de mult apuse. Pe locul bisericii actuale a existat un schit de călugari cu numele de „Schitul de pe Vârful (Creasta) Pietrii”.
– Trasee turistice – Dealurile din jurul stațiunii Slănic Prahova abia așteaptă să fie traversate de excursioniști. Plimbările pe lângă izvoarele cu ape sulfatate, cloro-sodice și calcice vă vor îndruma către Fântâna rece-Sub Cetate, Fântâna lui Dușman sau Fântâna Gogon.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.