Muzeul de etnografie si arta populara saseasca

Infiintat in anul 1997, din nevoia de a pune in lumina viata sasilor pe meleagurile acestea, Muzeul de etnografie si arta populara saseasca vine sa completeze un gol ramas in muzeologia romaneasca datorat slabei reprezentari a contributiei pe care sasii au adus-o la formarea si imbogatirea culturii romanesti in cei peste 800 de ani de locuire in spatiul transilvan. Muzeul a fost infiintat in cadrul Complexului National Muzeal „ASTRA” din Sibiu, unde de-a lungul timpului au fost deschise o serie de expozitii cu teme legate de arta populara saseasca sau de mestesugurile si breslele sasesti, dat fiind faptul ca Sibiul a reprezentat un spatiu primordial de existenta pentru sasi in Transilvania. Una dintre primele expozitii permanente are ca tema „Civilizatia transilvana. Mestesugul cahlelor”, valorificandu-se astfel un nucleu patrimonial de o exceptionala valoare documentara. Muzeul de etnografie si arta populara saseasca 1

Aparitia primelor cahle este legata de evolutia oraselor in secolele XIV- XV, cand s-a dezvoltat o organizare superioara a mestesugurilor sub forma breslelor. Acestea detineau o tehnologie avansata si o serie de „secrete” tehnice. 
De exemplu, documentul de reinnoire a statutelor breslelor, din anul 1376, atesta ca olarii din Sibiu, Sighisoara  Sebes si Orastie erau organizati intr-o breasla aparte „lutifigulorum fraternitas”. 

Un alt subiect important pe care il trateaza acest muzeu se refera la port si vestimentatie, deasemena foarte bogata si cu multe influente. Preluand si adaptand elemente din vestimentatia occidentala, populatia saseasca si-a creat o adevarata lume de eleganta, simplitate si culoare. Piesele realizate din metale pretioase erau, in general, destinate populatiei orasenesti, iar cele din alama, piatra de sticla si rareori argint erau intalnite frecvent in zone rurale.

Patrimoniul muzeului numara aproape 7000 de piese. Mare parte dintre ele apartin colectiei Emil Sigerus care a fost transferata din patrimoniul fostului Muzeu Carpatin, muzeu care a fost intemeiat in anul 1885, si colectiile de valoare care au apartinut lui Julius Bielz, Wilhelm si Gisela Rosa Richter, Carl Engber si Erwin Ulbrich.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.