Mănăstirea Gura Motrului

Mânăstirea Gura Motrului, cu hramul Cuvioasa Paraschiva, se află în comuna Butoiești, la 62 km est de Tr. Severin și la 50 km vest de Craiova, așezată pe malul Motrului, la vărsarea acestuia în Jiu.

Tradiția zice că inițial a fost un schit atribuit Sfântului Nicodim de la Tismana. Oficial, s-a construit prin contribuția unui logofăt, al lui Neagoe Basarab, Harvat, care a fondat biserica în 1515. Actuala mânăstire a fost ctitorită în 1653 de Preda Brâncoveanu și pictată prin dania lui Constantin Brâncoveanu.

Mânăstirea este înconjurată de un zid cu porți ferecate, elemente de fortificație adăugând și Tudor Vladimirescu în anul 1821.

Alte refaceri au fost întreprinse în anii 1841-1853, grație lui Eufrosin Poteca, filosoful iluminist exilat aici în 1830. Sfințind locul prin prezența sa, mânăstirea a devenit un centru de învățătură și spiritualitate emulativă.

Ansamblul mănăstiresc de la Gura Motrului, localitate situată în județul Mehedinți, s-a păstrat foarte bine și atrage anual mii de pelerini care își găsesc aici liniștea. Mănăstirea a fost ridicată pe temeliile mai vechi ale unei biserici din lemn, fapt atestat de o carte scrisă de Sfântul Nicodim de la Tismana-legenda mănăstirii îl indică pe Sfântul Nicodim de la Tismana drept ctitor inițial al bisericii de lemn.

Actuala biserică de zid este ctitoria familiei Brâncoveanu, așa cum menționează și pisania de deasupra ușii.  Pe zidul clopotniței, există o placă memorială care ne aduce aminte că în marșul său spre București, oastea pandurului gorjean Tudor Vladimirescu a înfrânt la Gura Motrului garnizoana militară a boierimii grecești.

De asemenea, pe turlă există o inscripție a arhimandritului Motreanu care spune că boierii greci s-au ascuns în această mănăstire de frica lui Tudor Vladimirescu. Lăcașul de cult este înconjurat de ziduri și are porți de fier, semănând cu o cetate.

Așezată la sud-est de marginea satului cu același nume, lăcașul de cult este căutat de credincioși. Zona pitorească de o frumusețe aparte, legenedele spuse de oamenii locului, ospitalitatea lor, frumusețea Mănăstirii Gura Motrului te fac să revii.

„Mânăstirea Gura -Mortului este un locas pe care Dumnezeu il iubeste mult si care merita vizitat. Aici ajungând, te pătrunde o liniste desăvârsită, întîlneşti oameni (călugări) de o modestie si o bunătate greu de descris. Părintele staret Iacob Rusu, unul dintre cei mai blanzi si inteligenti călugări, îți ascultă durerile si te sfătuieste cum să faci față problemelor, cu post si multă rugăciune.

Se păstrează aici o colecție de icoane pe lemn, cărți vechi și obiecte de cult, multe provenind din donații ale domnitorilor.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.