Cheile Cernei

Cheile Cernei se află în Munții Poiana Ruscă și sunt săpate adânc în roci metamorfice dure în care se disting cu ochiul liber noduli albi de feldspat cu diametrul până la câțiva cm (gnaise oculare).

Înălțimea versanților abrupți atinge 200 m. Valea urmărește un aspect sinuos între pereții stâncoși care, în special în jumătatea sudică, coboară uneori până în firul apei, nelăsând loc pentru poteci. Aceste roci aparțin cristalinului getic (șisturi cristaline) și se încadrează în seria Sebeș-Lotru.Cheile Cernei 1

Versanții Cernei în chei sunt acoperiți complet cu vegetație forestieră, predominând făgetele. Compoziția arboretelor este specifică zonei forestiere de dealuri înalte.

Tipurile frecvente de pădure sunt gorunete de stâncărie, gorunete cu Luzula luzuloides, făgete de deal și făgete cu Rubus hirtus. Prezența lichenilor indică absența poluării.

You may also like...

1 Response

  1. Edi spune:

    Cheile Cernei la care faceți aici referire se află în Munții Cernei. În Munții Poiana Ruscă este altă Cerna! (și aceasta are un scurt sector de chei, într-adevăr, dar fotografia și locația pe hartă indică prima variantă).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.