Ceasul Solar Polonez

Ceasul solar polonez a facut parte din arhitecura lagarului construit la Targul Jiu, in anul 1940, destinat adapositrii refugiatilor polonezi si ulterior internatilor politici care se opuneau regimului antonescian.

Initial lagarul a fost alcatuit din 60 de baraci, unde au fost adopastiti 6000 de polonezi refugiati in timpul Celui de al Doilea Razboi Mondial. In prezent baracile nu mai exista, acestea au fost distruse, singura amintire a vechiului lagar polonez fiind ceasul polonez.

Monumentul constă într-o incintă împrejmuită cu gard metalic, în interiorul căreia se găsește cadranul propriu-zis: un cerc orar gradat turnat în ciment, cu o construcție adiacentă tip turn de circa 3 metri înălțime, pe care se mai pot recunoaște câteva basoreliefuri (unelte agricole, o corabie, două săbii încrucișate, două ciocane).

În centrul cercului și pe turn se găsesc punctele de suport ale fostei tije metalice a cărei umbră indica pe vremuri ora.

Pe cadranul circular se pot citi câteva inscripții:

  • un șir de numere arabe de culoare deschisă, în relief, plasate spre interiorul cercului, de la 4 la 21, poziția orei 12 marcând nordul geografic.
  • un șir de numere arabe de culoare închisă, în relief, plasate spre exteriorul cercului, de la 4 la 21, cu poziții ușor decalate față de primul șir
  • „czas wsch.-europ.” pe exterior și „czas słoneczny” pe interior, a căror traducere din polonă o găsim în jumătatea de est a cadranului: „timp est-european”, respectiv „timp solar”
  • „OBÒZ POLSKI W TARGU JIU, 1940 R”, adică „Lagărul Polon la Târgu Jiu – 1940”. Se presupune că litera R indică momentul ridicării Ceasului solar și anume luna septembrie (Równonoc Jesienna – echinocțiul de toamnă), marcând împinirea unui an de la sosirea polonezilor în tabăra de refugiați de la Târgu-Jiu.
  • diferite marcaje liniare tip gradație

Acesul catre monunent se face pe un drum neasfaltat ce se desprinde din Strada Narciselor, dincolo de Cimitir, nu foarte departe de Coloana fără sfârșit a lui Brâncuși.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.