Casa memoriala Elena Farago

În centrul orașului Craiova, în aceeași curte cu sediul central al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman“A, se află casa în care a locuit poeta Elena Farago, reprezentantă strălucită a literaturii române și a vieții culturale craiovene, membră fondatoare a Societății Scriitorilor Români (1909).

De-a lungul deceniilor în care a condus destinele acestui lăcaș de cult, Elena Farago a locuit și creat în casa care astăzi adăpostește o parte din moștenirea culturală lăsată de aceasta neamului românesc. Ca un omagiu adus activității poetei, s-a organizat în casa în care a locuit o expoziție permanentă care include 396 exponate: documente originale, fotocopii, fotografii de familie, scrisori, piese de mobilier, obiecte personale, cărți și reviste, vizitată anual de sute de copii.

Din casa memorială, denumită și casa mică, loc destinat pentru angajații bibliotecii, în prezent sunt deschise vizitării doar holul de la intrare și camera în care poeta își desfășura activitatea beletristică. După ce treci de ușile vechi din lemn de la intrare ajungi în holul ce păstrează în vitrinele din dreapta cărți scrise de poetă, iar în vitrina din stânga sunt expuse originale sau copii ale documentelor ce stau mărturie a faptului că Elena Farago a fost o personalitate recunoscută a vremurilor sale: o copie a actului de acordare a Premiului Internațional „Femina” „du Comite Femina franco-roumain, a Madame Farago, pour son livre Les murmures du Crepuscule” în 1924, Premiul Național pentru Literatură (1938), medalia „Bene Merenti”, clasa I, la propunerea ministrului Instrucțiunilor Publice și Cultelor, Nicolae Iorga și „Ordinul Meritul Cultural”, Cavaler clasa a II-a pentru litere și opere literare acordate în septembrie 1931 de Regele Carol al II-lea.

Alături de tablourile de familie ce împodobesc pereții holului se află înrămate scrisori primite de poeta Elena Farago de la personalități ale vremii, colegi de breaslă, rude și priteni. La loc de cinste se află scrisoarea primită de poetă de la nepotul și scriiitorul Geo Bogza.

Prima ușă pe dreapta este portița către lumea fermecată a creației poetei ce a dedicat cele mai multe din scrierile sale copiilor. Este o cameră îngustă ce are în centrul său masa de lucru a Elenei Farago. Pe masă sunt obiectele nelipsite ale unui scriitor: mașina de scris, o călimară, o sugativă, instrumentul ce ține foile și o carte veche a poetei.

Rafturile cu cărți sunt nelipsite din cameră, iar câteva obiecte ce poartă încă amprentele proprietarei încântă ochiul vizitatorului: un ceas oprit la ora 7 fără câteva minute, câte un suport pentru lumânări, chibrituri, șervețele și bijuterii, un aparat radio care încă mai poate fi folosit și alte câteva obiecte cu mare valoare sentimentală primite de la prieteni dragi poetei. Pereții sunt împodobiți cu tablouri de familie, multe înfățișând-o chiar pe Elena Farago singură sau împreună cu cei doi copii. Deasupra patului se află un autoportret al poetei, iar pe masuța mică de la fereastră se află un tablou ce îl înfățișează pe Francisc Farago, soțul acesteia.

La ieșirea din cameră stă deschisă parcă invitându-i pe vizitatori să lase o urmă a trecerii lor pe acolo cartea de impresii.

Adresa: Strada Mihail Kogalniceanu, nr. 9, CRAIOVA
Telefon: 051/132 267.
Program de vizitare: luni – vineri 8.00 – 19.00.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.