Casa Memorială Amza Pellea

Casa memorială Amza Pellea a fost inaugurată la Băilești în August 2008, an în care s-au comemorat 25 de ani de la moartea actorului. Primarul din Băilești a pus mână de la mână cu localnicii și, fără sprijinul autorităților, au construit această casă memorială. Zona care se vizitează nu este foarte mare, cuprinzând două camere (dormitor și birou) și un hol. În fiecare încăpere sunt fotografii, tablouri, diplome și obiecte care amintesc de Nea Marin.Casa-Memorială-Amza-Pellea

In interiorul ei, veţi găsi un număr de 25 de obiecte personale ale geniului cinematografiei româneşti, adunate cu truda băileştenilor  împreună cu Oana Pellea, fiica acestuia. Obiectele sunt vechi, dar bine păstrate şi datează încă din perioada comunismului.

Casa este de culoare albă, “la fel ca în poveştile pe care mi le spunea”, susţine Oana, iar în momentul în care îi treci pragul, o linişte deplină te cuprinde. Deasupra uşii de la intrare, veghează un înger. Una dintre camere este o copie a sufrageriei actorului din Bucureşti, al cărei perete este plin de fotografii de familie, cu soţia şi fiica lor, pe atunci copilă.

În mijlocul camerei, măsuţa neagră este inconjurata de doi tabureţi. Pe ea este aşezată fotografia actorului şi o scrumieră care aşteaptă parcă să fie folosită. Alături e bufetul, iar la loc de cinste stau patru fotografii. În două dintre acestea sunt părinţii lui, una îl surprinde pe veşnicul Nea Mărin, iar ultima îl portretizează pe actor alături de soţia sa, Domnica.

Pe birou este o bucată de hârtie pe care sunt aşternute cuvintele unei poezii scrisă chiar de mâna lui. Printre obiectele personale ale lui Amza Pellea vei găsi certificatul său de botez, pălăria sa preferată şi lanseta cu care pescuise pentru ultima dată.

Amza Pellea (1931 – 1983) rămâne unul dintre cei mai importanți actori români, cu o carieră fascinantă atât în teatru cât și în film. A rămas în conștiinta publicului prin roluri memorabile precum cel al domnitorului Mihai Viteazul sau cel al lui Nea Mărin. În 1977 a fost recompensat, pentru rolul lui Manlache Preda din „Osânda“, cu premiul pentru „Cel mai bun actor“, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Moscova. Nea Marin a rămas o pledoarie pentru virtutea salvatoare a umorului.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Un personaj care nu plictisește, nu e redundant, nu se repetă pe sine, ci se inventează în fiecare scenetă, a schimbat alb-negrul oferit de micul ecran într-o epoca de tristă amintire. S-a așezat deasupra ei și a ironizat-o înțelegător, când dulce, când amar. Sergiu Nicolaescu spune că Nea Mărin e un rol creat de Amza Pellea, un actor care nu poate fi înlocuit: „Amza putea să joace orice“.

Amza Pellea a interpretat atât personaje istorice (Vlădica Hariton din „Tudor din Vladimiri“ de Mihnea Gheorghiu, Voievodul Basarab din „Croitorii cei mari din Valahia“ de Al. Popescu, rolurile din „Tudor“, „Răscoala“, „Haiducii“, „Dacii“, „Columna“, „Mihai Viteazul“), cât și personaje contemporane (Ailinicii din „Secunda 58“ de Dorel Dorian, Manole din „Somnoroasa aventură“ de T. Mazilu), dar și personaje din repertoriul clasic universal (Esteban din „Fântâna turmelor“ de Calderon, Horațiu din „Hamlet“, Platonov din „Un Hamlet de provincie“ de Cehov). Reprezentant al Promoției de aur a teatrului românesc,

Amza Pellea a jucat la Teatrul Național din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie și Teatrul Național din București. În perioada 22 martie 1973 – 24 septembrie 1974 a fost Director al Teatrului Național din Craiova.

„Amza a iubit viața și oamenii și a dăruit iubire cu generozitate. Astăzi, după 25 de ani de când nu mai este pe acest pământ i se răspunde cu aceeași monedă: cu dragoste“, a spus fiica celebrului actor, actrița Oana Pellea, salutând astfel ințiativa lansării Casei Memoriale Amza Pellea. „E mare lucru, astăzi când valorile sunt inversate și când nu mai avem timp de aducere aminte, să existe oameni de asemenea calitate care să simtă ca o datorie cinstirea memoriei unui fiu… Este un act de normalitate care în condițiile date devine o raritate!“, a adăugat fiica lui Amza Pellea.Casa-Memorială-Amza-Pellea-4

„Mulțumesc în primul rând domnului primar Costel Pistrițu, fără de care acest vis nu devenea realitate. Mulțumesc tuturor celor care au pus umărul la această inițiativă, fără de care Amza nu ar fi avut un loc de aducere aminte în Băilești. Și ar fi fost păcat! Vă mulțumesc pentru plecăciunea făcută cu drag în fața memoriei lui Amza Pellea. Poate trecând prin Băilești veți păși pragul unei case modeste, dar unde vă veți întâlni cu imaginea lui, cu vocea lui, cu spiritul lui. Și unde puteți aprinde o lumină pentru sufletul lui frumos. Pentru toate astea vă mulțumesc“, a încheiat Oana Pellea.

Adresă: Strada Eremia Grigorescu 58, Băilești 205100

You may also like...

1 Response

  1. Dumitrascu Carmen spune:

    Mare păcat ca cei care se ocupa de Casa memoriala Amza Pellea nu deschid tuturor vizitatorilor. Am vrut sa vizitam casa lui Nea Marin, dar ne-am izbit de o poarta încuiată, deși eram în intervalul orar de vizitare. Câinele din curte a lătrat din toate puterile, dar nimeni nu a venit sa ne deschidă. Asa stiu localnicii sa aprecieze valorile locale.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.