Mausoleul de la Mateias

Monumentul a fost ridicat în memoria eroilor români decedaţi în Primul Război Mondial, şi a fost construit între anii 1928-1935 din iniţiativa locuitorilor din Câmpulung Muscel, cu sprijinul Societăţii „Cultul Eroilor“.

Autorul lucrării este De Nicolo, având la bază proiectul arhitectului Dumitru Ionescu Berechet. În mausoleul de la Mateiaş sunt înhumaţi, în osuar, 416 eroi români, cunoscuţi şi necunoscuţi.


La intrarea in mausoleu, pe un parapet din beton, de forma semicirculara, se află înscrise cu litere aurite doua texte ce glorifica sacrificiul eroilor, astfel:

  •  în partea stangă: „Pentru onoarea patriei şi a drapelului, pentru făurirea unităţii României, noi am apărat pământul sfânt al ţării, lăsându-vă vouă, generaţiile viitoare, o naţiune liberă şi independentă”;
  •  în partea dreaptă: „Ne plecăm cu veneraţie în faţa sacrificiului suprem al bravilor eroi ai neamului, apărători demni şi viteji ai fiinţei noastre naţionale, iar la chemarea patriei vom şti să ne jertfim şi noi pentru păstrarea independenţei şi suveranităţii României”.

Mausoleul a fost restaurat între anii 1979-1984, căpătând înfăţişarea unui impunător complex monumental.  În interior au fost fixate basoreliefuri care ilustrează scene de luptă şi chipuri de eroi.


În apropierea vechiului mausoleu s-a construit un muzeu, în cadrul căruia au fost expuse documente şi obiecte care redau aspecte referitoare la luptele desfăşurate în zonă de către trupele române, în toamna anului 1916.

Valea Mare – Pravăţ, pe dealul Mateiaş. Mausoleul este înscris în Lista Monumentelor Istorice la nr. crt. 1016, cu codul AG-IV-m-A-14017.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.