Manastirea Libertatea

Pe drumul dinspre Calarasi spre Fetesti, nu departe de malul bratului Borcea se afla manastirea Sfanta Treime – Libertatea. Manastirea se afla la patru kilometri de drumul principal si este inconjurata zidurile care o despart de lanurile de porumb ce se intind cat vezi cu ochii.

Este o manastire destul de tanara la fel ca si pomii plantati in incinta nu departe de biserica si de modernul corp de chilii.

A fost infiintata in jurul bisericii satului Libertatea dezafectat in perioada comunista.In perioada 2001 -2003 s-a refacut Sfantul Lacas care fusese folosit ca adapost pentru animale si s-a impodobit cu pictura iar in anul 2004 s-au finalizat lucrarile la corpul de chilii.

Sub conducerea Maicii Starete Daria Clinciu,vietuitoarele imbina in mod armonios rugaciunea si munca. Daca va aflati pe soseaua Calarasi-Fetesti in zona Dichiseni,cautati si Sfanta Manastire Libertatea si nu veti regreta.

Biserica din satul Libertatea a fost zidita intre anii 1936-1942, prin osteneala preotului Nicolae Brebeanu, fiind sfintita la data de 26 octombrie 1942, de catre Preasfintitul Cosma Petrovici, episcopul Dunarii de Jos. Biserica functioneaza ca filie a parohiei Coslogeni pana in anul 1976, cand din ordinul reprezentantilor regimului comunist, locuitorii satului au fost stramutati, iar biserica a fost lasata in paragina, devenind adapost pentru animale.

Lucrurile s-au schimbat în bine după căderea regimului comunist în anul 1989. În 2000, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor şi-a dat acordul pentru înfiinţarea mănăstirii de maici de astăzi, adăugându-i-se hramul „Sfânta Treime”. Biserica cea veche a fost reparată, fiind aproape o ruină, iar în jurul ei a fost adusă o obşte de măicuţe. Lucrările s-au terminat în 2003, an în care au fost executate şi picturile în frescă şi în care a fost şi resfințită. Un an mai târziu, au fost ridicate chiliile, din bunăvoinţa unui inginer.

Astăzi, Mănăstirea Libertatea are o obşte formată din puţin peste zece maici, activităţile lor fiind coordonate de o stareţă venită de la Mănăstirea Miclăușeni. Lăcaşul încă nu are locuri de cazare, însă se lucrează la acest aspect. Cu toate acestea, cei ce vin să viziteze mănăstirea au la dispoziţie o masă caldă, dăruită cu toată dragostea de măicuţe. Lipsa chiliilor pentru cazare nu îi face pe credincioşi să nu vină, ba din contră, cu ocazia prăznuirii hramurilor curtea devine neîncăpătoare.

Mănăstirea Libertatea are în biserica sa mai multe fragmente din moaştele celor 14.000 de copii omorâţi de Irod la Ierusalim, părticele din moaştele Sfinţilor Părinţi, dar şi fragmente de la Sfinţii Focsa din Odessa şi Inochentie.

Manastirea Sfanta Treime – Libertatea a fost infiintata in anul 2000. La data de 1 iulie 2000 episcopul a dat binecuvantarea pentru infiintarea unei manastiri de maici, cu hramul Sfanta Treime. In luna aprilie a anului 2001, maicile adunate aici incep repararea bisericii celei vechi, aflate la acea data in ruina. Lucrarile au fost puternic sustinute si de maica stareta Marina Necsulescu..

In anul 2003, biserica a fost pictata in fresca, sfintirea acesteia fiind savarsita de PS Damaschin Coravu al Sloboziei si Calarasilor. In anul 2004 s-a terminat de zidit si corpul de chilii, multumita inginerului Petre Marian Milut. Astăzi, sfântul lăcaş monahal se extinde în continuare, prin mila credincioşilor care îi calcă pragul, în prezent aflându-se în derulare şi construcţia unui alt nou corp de chilii, destinat cazării pelerinilor.

Actuala stareta a manastirii, maica Daria, poarta de grija unei obsti de 13 maici. Stareta a venit aici din Manastirea Micaluseni, judetul Iasi, fiind de origine din tinutul Baragnului. Hramul bisericii manastirii este cel al vechii biserici, anume Sfintii Imparati Constantin si Elena.

Manastirea Libertatea nu are inca facilitati de cazare, dar poate oferi o masa calda tuturor credinciosilor si pelerinilor. In biserica sunt pastrate mai multe Sfinte Moaste: Particele de la Sfintii 14.000 de Prunci ucisi la Ierusalim din porunca lui Irod, de la Sfintii Parinti ucisi de persi in anul 650. si de la Sfintii Inochentie si Focsa din Odessa.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.