Curtea Domneasca de la Arges

Curtea Domneasca de la Arges reprezinta si astazi un portret important al istoriei si traditiilor romanesti.

Curtea Domneasca de la Arges a fost de-a lungul timpului un punct de referinta istoric, Curtea devenind in timp resedinta domneasca pe vrema lui Basarab I, dar si in timpul domniei lui Mircea cel Batran (1386-1418).

Asadar, din inscrisuri ne putem da seama ca aceasta Curte Domneasca de la Arges a avut o vechime considerabila. In vremea domniei lui Mircea cel Batran, Curtea Domneasca de la Arges a devenit punctul central al Tarii Romanesti.

Prima atestare a Argesului, oras istoric al vremii, a avut loc in anul 1330. In anul 1510 un alt document mentiona in inscrisurile sale faptul ca la Curtea Domneasca de la Arges isi stabilise resedinta mai multi domnitori. In aceste locuri s-au produs numeroase schimbari – s-a infiintat prima scoala locala, prima Mitropolie a tarii, prima monetary, aceasta fiind prima capitala a Tarii Romanesti.

In prezent Curtea Domneasca de la Arges se prezinta sub forma unor ruine, insa bine conservate intrucat au intrat in circuitul European al istoriografiei de arta, fiind inclusa si pe lista monumentelor istorice ale UNESCO.

Curtea Domneasca de la Arges dateaza din secolul al XIII-lea. Arhitectura sa a fost destul de impunatoare, imitand pe alocuri modelul caselor traditionale ale regiunii. Fiind delimitata de un perimetru dreptunghiular, de ziduri groase, casa domneasca a avut o structura destul de masiva, fiind locuita de mai multi domnitori precum Neagoe Basarab.

Curtea Domneasca de la Arges a fost reabilitatat de mai multe ori. Basarab I a refacut structura Curtii Domnesti de la Arges odata cu inceperea constructiei Sfantul Nicolae Domnesc. Acesta si-a dorit sa construiasca un amplasament in stil bizantin care sa ii asigure atat lui, cat si familiei impacarea sufletului cu Dumnezeu.

Tot in interiorul Curtii Domnesti de la Arges, turistii pot admira si Biserica San Nicoara sau Nicolae cel Mic care a fost construita din ordinal Doamnei Clara, mama vitrega a domnitorului Vladislav Vlaicu, fiind daruita pentru oficierea slujbelor preotilor catolici.

Biserica Domneasca Curtea de Arges se numara printre cele mai importante monumente istorice arhitecturale ale tarii.

Construita in stil bizantin, Biserica Domneasca Curtea de Arges a atras de-a lungul timpului mii de turisti veniti aici atat pentru a-I admira frumusetea, cat si pentru a se inchina la icoanele facatoare de minuni ce se regasesc in interiorul sau.

Biserica Domneasca Curtea de Arges este construita imitand modelul bisericilor de tipul “Cruce greaca inscrisa”.

Initial, constructia Bisericii Domnesti Curtea de Arges a pornit de la Basarab I Intemeietorul in secolul al XIV-lea. Biserica Domneasca Curtea de Arges a fost continuata de Nicolae Alexandru si Vladislav I Vlaicu.

Biserica Domneasca Curtea de Arges a inceput a fost terminate in anul 1352. Vechimea Bisericii conserva si astazi o istorie ascunsa parca dincolo de zidurile acesteia. Pictura Bisericii Domnesti Curtea de Arges este pastrata si astazi, autoritatile incercand sa conserve fresca, dar si pictura initiala ce dateaza de la jumatatea secolului al XIV-lea.

Biserica Domneasca Curtea de Arges are o arhitectura deosebita de toate celelalte biserici din tara, respectand stilul clasic bizantin. De asemenea, aceasta este considerata de catre specialisti a fi cea mai veche din Tara Romaneasca.

Bine de stiut:

In timpul reabilitarii Bisericii Domnesti Curtea de Arges s-a descoperit un Grafit care arata ca in 6860 – mai exact in anul 1352 a murit Basarab Voievod la Campulung. Tot aici este inscrisa si perioada domniei lui Basarab I – 1310-1352, dar si faptul ca acesta a intemeiat statul feudal Tara Romaneasca.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.