Biserica Neagră, Brașov

Biserica Neagră (în germană Die Schwarze Kirche, în maghiară Fekete Templom) este biserica evanghelică aflată în centrul municipiului Brașov. Edificiul a fost construit în jurul anului 1380 (probabil începând cu 1377) în stil gotic.

Biserica, inițial catolică, a fost cunoscută mai întâi sub numele de Biserica Sfânta Maria (Marienkirche). Clădirea a fost parțial distrusă după marele incendiu din 1689, când a primit numele actual. Biserica Neagră este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România datând din secolele XIV-XV.

Construcția bisericii a început serios în anul 1384 și a fost finalizată în anul 1477. O inscripție descoperită în zidul bisericii îl atestă ca prim ctitor pe Thomas despre care aflăm că a murit în anul 1410.

Grav avariată după incendiu, Biserica Neagră a fost refăcută cu ajutorul unor meșteri veniți din orașul hanseatic Danzig, pentru că meșterii locali nu mai știau să închidă bolți de dimensiuni atât de mari. Noile bolți, însă, sunt în stil baroc, nu gotic.

Planul utilizat de către arhitecți a fost acela de bazilică cu trei nave, egale ca înălțime, înscriindu-se în tipul de biserici–hală preferate în secolele XV-XVI în spațiul german, de unde proveneau de altfel unii dintre arhitecți și meșteri.

Biserica Neagră este cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei, măsurând 89 de metri lungime și 38 de metri lățime. În această biserică încap circa 5.000 de persoane.

Biserica Neagră este celebră nu doar prin dimensiunile sale ci și prin alte lucruri: astfel, în clopotniță se află cel mai mare clopot din spațiul românesc, un clopot din bronz care cântărește 6 tone. Corul susținut de contraforți exteriori decorați cu edicole care adăpostesc statui de sfinți constituie unul din puținele exemple de acest tip din Transilvania. Colecția de covoare orientale a Bisericii Negre este cea mai bogată de acest tip din România.

Orga principală a bisericii a fost construită de Carl August Buchholz din Berlin în perioada 1836-1839 și este cea mai mare din cele 140 de orgi construite de maeștrii familiei Buchholz. Orga are 4 manuale cu câte 56 de taste și un pedalier cu 27 de taste și dispune de 63 de registre sonore.

A fost inaugurată la 17 aprilie 1839, organist fiind chiar Buchholz care a prezentat improvizații și cantate ale compozitorilor Friedrich Schneider și Johann Lucas Hedwig. Orga a fost restaurată în perioada 1997 – 2001. Atunci toate cele 3993 de tuburi (cel mai mare având o înălțime de circa 13 metri) au fost demontate și restaurate. Orga se încadrează în categoria orgilor baroce și a supraviețuit perioada de la construcție pînă în prezent aproape neschimbată.

A doua orgă a fost construită de Carl Hesse și dispune de un manual și pedalier și 8 registre. A fost restaurată in 1997. Începând din anul 1953 au loc recitaluri de orgă, tradiție începută de organistul Victor Bickerich și continuată de Hans Eckart Schlandt.

LEGENDA COPILULUI DE PE CORNIȘA BISERICII NEGRE

Legenda este cutremurătoare și datează din secolul al XV-lea, atunci când a fost ridicată Biserica Neagră. Pe una dintre laturile bisericii, mai exact pe contrafortul de pe latura nordică, se află statuia unui copil înfățișat într-o poziție care dă impresia că se apleacă peste cornișa clădirii.
Se spune că în vremea când s-a ridicat biserica, meșterul și-a angajat un ucenic pentru a-l ajuta cu lucrările de zidărie, dar pe măsură ce treceau lunile, acesta a observat cât de talentat era ucenicul său, iar din gelozie i-a cerut să ia ceva de pe cornișa bisericii și în momentul în care s-a aplecat, meșterul l-a împins pe acesta. Astfel legenda spune că statuia a fost ridicată la final, de către meșter din pricina remușcărilor pe care le avea.

Povestea copilului de pe Biserica Neagră
Biserica Neagră, reprezintă azi unul dintre cele mai importante monumente din Brașov, aceasta fiind construită în două etape. Biserica a fost contruită prima oară în anul 1383, de către sașii burghezi prin strângerea unor fonduri, deoarece vroiau să construiască o biserică de rit catolic, având hramul Sfintei Marii. Astfel zeci de serii de meșteri au lucrat aproape 100 de ani, pentru a construi biserica.
În anul 1689, biserica a primit numele de Biserica Neagră datorită fumului care înnegrise zidurile acesteia, din timpul incendiului care a avut loc în acel an. După incendiu, s-au reînceput lucrările bisericii, aceasta fiind a doua etapă de construcție a bisericii. Această etapă reprezintă legenda copilului de pe cornișa Bisericii Negre.
Vizitatorii pot vedea pe clădire, o statuie atipică pentru un lăcaș de cult. Este vorba despre imaginea unui copil care stă aplecat. Legenda spune că un zidar s-a învoit să intre în slujba meșterului care se ocupa de lucrarea bisericii. Văzând că era foarte priceput și că ar putea să îi ia locul, meșterul a devenit invidios pe ucenicul său. Astfel cuprins de gelozie a hotărât să îl omoare pe acesta, cerându-i ucenicului său să ia ceva de pe cornișă, iar când acesta s-a aplecat meșterul l-a împins.
Moartea ucenicului său i-a adus pentru o vreme liniștea acestuia, dar a aflat de la ceilalți zidari că băiatul îl aprecia foarte mult și spunea numai lucruri frumoase despre el, sau cât de priceput era în meseria sa. Datorită remușcărilor, a decis să ridice pe  locul de unde l-a împins pe acesta o statuetă care reprezintă un băiat aplecat. Nu a suportat povara faptei sale și s-a autodenunțat, astfel a fost condamnat la moarte.
Altă legendă – un simplu accident
O altă versiune ne arată că nu ar fi fost vorba despre o crimă, ci despre un accident. Se spune că într-o zi fiul unuia dintre muncitorii care lucrau la clădire a venit în vizită la tatăl său, care lucra în acel moment pe acoperișul bisericii. Acesta s-a urcat și a mers până la marginea acoperișului să vadă cât este până jos, dar s-a aplecat prea mult și a căzut. Deoarece tatăl său era foarte îndurerat de moartea fiului său, acesta a comandat o statuie care reprezenta un copil aplecat.

COSTURI VIZITARE:

Adulți: 15,00 RON
Studenți / pensionari: 10,00 RON (în baza carnetului de student / cupon de pensie)
Elevi: 5,00 RON (până la 18 ani, în baza carnetului de note)
Gratuități: Copii până la 7 ani.

 

You may also like...

1 Response

  1. raul spune:

    cine a construit biserica

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.