Stațiunea Slănic Moldova

Statiunea Slănic Moldova este situată pe versantul estic al Carpaților Orientali (în masivul Nemira) la înălțimea de 530 m pe valea pârâului Slănic.

Orașul se desfășoară într-o depresiune acoperită de păduri de foioase și conifere. Slănic-Moldova, (Județul Bacău) este așezat pe râul Slănic (un afluent al Trotușului), la poalele Munților Nemira (Carpații Orientali), altitudine 530 m, într-o vale înconjurată de păduri de fagi și brazi, la 84 km sud-vest de Municipiul Bacău (reședința Județului Bacău).
Stațiune cu sezon permanent, cu o climă intramontană-depresionară temperată, cu un aer pur, lipsit de praf și particule ce pot provoca alergii, și bogat în aerosoli rășinoși și ioni negativi. Temperatura medie anuală este de 7,4°C .
Stațiunea este renumită pentru izvoarele sale de ape carbonate, bicarbonatate, ușor sulfuroase, clorate, sodice, hipertonice, hipotonice și oligominerale, izvoare descoperite încă din anul 1801. În 1852 s-au efectuat primele teste chimice, iar în 1877 au apărut primele instalații balneare.

Acces:
-rutier: de la Oneşti sau Miercurea Ciuc la Tg. Ocna pe DN 12A; de la Bacău sau Braşov pe DN 11 până la Oneşti apoi TG. Ocna – Slănic Moldova pe DN 12B;
-feroviar: Gara Slănic Moldova (Salina Tg. Ocna) pe linia Adjud – Ciceu apoi cursa auto până în staţiune.

Renumele statiunii Slănic Moldova este dat de cele peste 20 de izvoare de apă minerală captate şi utilizate în scopuri curatuive:

  • alcaline, clorurate, carbogazoase, hipotone (Izvorul Ciunget) indicat cu precadere in fazele alergice ale balii ulceroase si in hepatitele cronice persistente.
  • alcaline, slab feruginoase, necarbogazoase (compoziţie apropiată de cea a izvoarelor alcaline pure, foarte rară întâlnite în ţară şi în străinătate – sonda 1 şi sonda 2) indicate în terapia de recuperare a afecţiunilor digestive şi hepatobiliare.
  • clorurosodice, alcaline, carbogazoase, slab sulfuroase, bromurate, iodurate (izvoarele 1, Ibis, 3, 14, 15, 6, 8, 10), indicate în sfera afecţiunilor gastrice şi a glandelor anexe.
  • ape sulfuroase (Izvorul Cascada) indicat cu precădere în proceduri inhalatorii.
  • ape feruginoase (izvorul 14, 15, uşor carbogazos şi hipotomic, bogat în siliciu), recomandat în micoze ale pielii, paradontoze, dar şi în tratamente cosmetice (uz extern).
  • ape vitricole – feruginoase, izvorul 8bis şi 5.
  • ape oligominerale reci, indicate în procese inflamatorii ale cailor urinare, litiaze urinare (izvorul 300 scari).

Microclimatul de grota al Salinei din Târgu Ocna constituie un factor curativ natural deosebit de valoros, find utilizat cu deosebită eficienţă în tratamentul bolnavilor cu anumite afecţiuni respiratorii, facând parte din grupa bronhopneumopatia cronica obstructivă nespecifică (BPCON).

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.