Mănăstirea Mera

Manastirea Mera este o manastire ortodoxa aflata pe malul stang al vaii Milcovului, in apropiere de satul Podul Manastirii, in comuna Mera, pe drumul judetean Odobesti-Andreiasu, in judetul Vrancea.

Complexul arhitectural din Mera dateaza inca din secolul al XVII-lea, el apartinand initial familiei boierului Motoc. Abia intre anii 1706-1707, fiul cel mai mare al lui Constantin Cantemir, anume Antioh, va ctitori un nou locas monahal, pe locul celui vechi. Aceasta manastire este singura ctitorie bisericeasca a familiei Cantemir.

Este singura mănăstire fortificată  din Vrancea și prezintă trăsăturile celor din Transilvania cu ziduri fortificate groase și înalte de 3-4 metri, turnuri, drumul străjii și ferestre înguste în zid pentru tragere.

A fost construită în secolul XVII, inițial a fost doar o biserică din lemn construită de un boier pe nume Moțoc. Apoi i-a fost cedată lui Constantin Vodă Cantemir să o transforme în mănăstire domnească. Mai târziu, fiul său, Antioh, construiește o biserică din piatră, apoi au fost adăugate zidurile cu turnuri de apărare, clopotnița și Curtea Domnească.

A construit-o pentru a fi necropolă domnească pentru familia Cantemir și a devenit singura ctitorie a Cantemirilor.

Istoria lungă i-a fost presărată cu momente de glorie, dar și de declin. Austriecii, turcii, tătarii se numără printre cei care au prădat mănăstirea. Unele părți ale complexului au fost incendiate, altele aruncate în aer, ba chiar a avut de suferit și de pe urma evenimentelor naturale cum sunt cutremurele.

Lucrări de restaurare au avut loc între anii 1974 și 1978, atât la biserică, cât și la zidurile înconjurătoare. Este foarte probabil să urmeze o nouă etapă de consolidare.

Intrarea se face printr-un turn-clopotniță care are o poartă de lemn masiv întărită cu fier, pe o ușă de mici dimensiuni care te obligă să te apleci pentru a putea intra. În trecut, era o măsură de apărare pentru a împiedica o intrare forțată și mă bucur că s-a păstrat acest aspect și în ziua de azi.

Biserica are sursă de apă proprie, un izvor cu apă potabilă situat în spatele ei. A fost captat în anul 1800 și amenajat din cărămidă și piatră, iar deasupra lui a fost construită o clădire etajată, ale cărei ruine se pot observa și astăzi.

Manastirea Mera, aflata la numai 12 kilometri de orasul Odobesti si la aproape 25 de kilometri de municipiul Focsani, este clasata ca monument istoric, din punct de vedere istoric si arhitectural, ea fiind considerata drept cel mai valoros monument din judetul Vrancea.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.