Manastirea Rohita Boiereni, Maramures

Satul Boiereni este deja faimos în judeţul Maramureş ca urmare a poveştilor din moşi-strămoşi care circulă prin viu grai despre un blestem care s-ar fi abătut asupra lui din cauză că autorităţile de la acea vreme (anul 1761-1762) au dat foc mănăstirii din zonă, iar oamenii din Boiereni au furat lemnul mănăstirii.

Ideea acestui blestem încă persistă şi astăzi, locuitorii acestui sat aflat pe lângă zona Rohia încă crezând cu străşnicie în ea.

Satul Boiereni este poate printre puţinele sate din judeţ unde aproape la fiecare casă, fie ea locuită sau nelocuită, găseşti câte un semn al crucii. Fapt care te duce cu gândul la puterea credinţei, la puterea crucii asupra oamenilor. În rest este un sat ca oricare altul, cu mai mulţi bătrâni decât tineret, dar unul care ar da semne de renaştere dacă infrastructura rutieră din zona s-ar mai îmbunătăţi.

Satul Boiereni adăposteşte şi Mănăstirea Rohita, un lăcaş de cult extrem de frumos şi care se dezvoltă tot mai mult cu fiecare an care trece.

Mănăstirea Rohita se afla în apropierea locului unde a existat o veche mănăstire. Despre care, conform tradiţiei satului, se spune că ar fi fost spartă şi arsă de către autorităţi. S-ar putea ca aceaasta mănăstire să fie una dintre cele care au fost distruse în timpul Imperiului Austro-Ungar.

În 1761 şi 1762 în Transilvania s-au distrus peste 150 de mănăstiri şi biserici. Din cele transmise din tata în fiu ştim despre existenţa unei mănăstiri în zonă, dar numai despre sfârşitul ei.

Nu se ştie deocamdată când a funcţionat, de când a funcţionat, nu avem date exacte deocamdată. Doar tradiţia satului care spune că existau 3 călugări care, împreună cu toţi copiii satului învăţau să scrie şi să citească româneşte”,

a arătat părintele Teofan de la Mănăstirea Rohita din Boiereni.

Exista in Maramures numeroase legende despre locuri, oameni, despre evenimente care s-au intamplat de-a lungul anilor si care au marcat viata unei comunitati. Una din aceste legende este legenda Manastirii Rohita cu hramul “Sf. Apostoli Petru si Pavel”, o manastire de calugari , reinfiintata in anul 1993, cu hramul “Acoperamantul Maicii Domnului“ (1 octombrie). Manastirea este situata in satul Boiereni, component al orasului Tg. Lapus, 13 km sud de Tg. Lapus si 31 km nord de Dej (prin drumul Magoaja – Caseiu – Dej, celebrul drum al lui Pintea Viteazul ).

Ce se stie este ca existenta manastirii a fost citata in secolul al XVIII-lea, fiind distrusa de generalul Bucow intre anii 1760-1762. Biserica actuala este construita in 1989, pe locul celei vechi, din lemn, pe temelie de piatra de preotul Emil Man si de credinciosii satului Boiereni apartinatoare manastirii Rohia.

Legenda spune ca la aceasta manastire erau doar 3 calugari, care invatau sa scrie si sa citeasca romaneste copiii satelor din zona Lapusului. Manastirea era vizitata de localnicii din toate satele din jur care se adunau la rugaciune.

Soldatii, se spune, au spart manastirea si i-au dat foc. Cei 3 calugari, odata distrus lacasul de cult, ar fi fugit prin padurile din zona pentru a se ascunde.  Satenii din Boiereni ar fi fost indemnati de soldati sa foloseasca tot ce se poate folosi de la aceasta manastire. Dupa traditie se spune ca au trecut calugarii prin spatele manastirii si ar fi blestemat satul sa arda de 7 ori, sa fie inundat de tot atatea ori si sa nu aiba stejari in tot hotarul sau.

“Lateral dreapta de biserica se afla o cruce din piatra pusa de Ilie Bud cu satenii in anul 1904 pe locul unde ar fi existat altarul vechii manastiri. Manastirea ar fi fost arsa si distrusa de autoitatile de la acea vreme, prin anii 1761-1762.

Se vorbeste despre un blestem care ar fi existat. Ce se stie este ca doua au fost motivele pentru care soldatii au dorit distrugerea lacasului de cult si anume faptul ca cei trei calugari ii invatau romaneste pe copiii din zona si apoi manastirea era locul de adunare a credinciosilor din satele din Lapus.

Exista doua versiuni, una care spune ca cei trei calugari s-ar fi ascuns in paduri, iar una care spune ca manastirea a fost distrusa in timp ce calugarii erau dupa ajutoare in alte parti din tara”, spune parintele Teofan de la Manastirea Rohita.

Oamenii din Boiereni vorbesc ca acest bluestem s-ar fi petrecut, cateva din aceste incidente fiind puse pe hartie in acte oficiale. Doar ca stejarii au reinceput sa apara in zona de cand s-a construit noua manastire.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.