Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” Măriuş

Este situata pe soseaua Satu Mare-Baia Mare la circa 30 km sud-est de Satu Mare si tot cam atatia nord-vest de Baia Mare. Cu autobuzele, atat din Satu Mare cat si din Baia Mare, se merge pana in statia Valea Vinului.

De aici, imediat la dreapta (venind din Satu Mare), este un drum pietruit care dupa 5 km duce in satul Marius si de aici la stanga in manastire, circa 3 km.

Dar se mai scurteaza putin drumul daca dupa a doua troita din lemn se face la stanga, pe drumul de pamant, pana in catunul Marius (cateva case) si apoi in dreapta, avand pe o distanta scurta padurea pe partea stanga a drumului, se ajunge in manastire dupa circa 7 km din statia Valea Vinului.

Cu mijloace auto se merge prin Crucisor circa 8 km pe drum carosabil pietruit. Asezamantul este construit in poiana unui platou de deal, inconjurat de paduri cu specii de foioase. De aici, privind spre nord-vest, avem privelistea campiei in vale.

In zona n-a fost niciodata viata monahala. Manastirea s-a infiintat in 16 august 1992, la solicitarea credinciosilor din Marius, care au tinut sa duca la indeplinire angajamentul care l-au luat fata de Dumnezeu in timpul celui de al doilea razboi mondial. Atunci s-au dat lupte intre armatele hortiste, satenii impreuna cu preotul satului s-au adapostit in biserica rugandu-se tot timpul lui Dumnezeu.

Atunci si-au luat angajamentul ca, daca ei si satul vor scapa, vor construi o biserica in care sa slujeasca calugari si vor infiinta un muzeu. Dupa Revolutia din 1989 s-au hotarat sa-si duca la indeplinire angajamentul si au cedat statului 48 ha, in care a intrat si perimetrul manastirii. Totodata, au ridicat o mica cladire din lemn pentru primii calugari ce vor veni.

Un sponsor anonim a facut si electrificarea, care a costat in 1992 o suma foarte mare pentru anul respectiv (67 de milioane de lei). In continuare a fost construita si o mica biserica, iar la nord de ea o cladire mare etajata, din lemn, pentru trapeza, bucatarie, chilii si staretie.

Lucrarile de dezvoltare a manastirii vor fi continuate si cu timpul va fi construita si o biserica mare pentru a putea participa la slujbe numerosii credinciosi din satele Marius, Valea Vinului, Crucisor, Zghirestea, Poiana Codrului si Barsau.

Biserica veche are hramul „Izvorul Tămăduirii”, fiind ales de Î.P.S. Justinian și fostul protopop al Sătmarului, Pr. Alexandru Tincu, care au ales tot împreună locul de mănăstire.

Tradiția locală spune că un grup de credincioși din Măriuș, care aveau feciori și bărbați plecați la război, au făgăduit lui Dumnezeu că dacă li se vor întoarce teferi vor construi o bisericp în hotarul satului.

Acest lucru se împlinește abia în anul 1992 pe 16 august când, s-a deschis oficial, Mănăstirea Măriuș, moment în care P.S. IUSTIN le-a spus celor prezenți: „V-am adus viețuitori de la Rohia pentru nou înfiițata mănăstire de aici, dacă nu o să îi ajutați, îi voi duce înapoi”. Credincioșii și preoții din jurul Mănăstirii ne-au ajutat și ne-au făcut să rămânem, fiind acum fiii acestor locuri.

În anul 2000 a fost târnosită biserica veche din lemn de brad de către P.S. IUSTIN și a fost așezată piatra de temelie a noii biserici de zid cu hramurile Sf. Ierarh Nicolae și Adormirea Maicii Domnului.

  • 2001 – 2010, s-au desfășurat lucrările de construcție
  • 2010 – 2015, curentul electric și pictura interioară și exterioară de către pictorul Dumbrăveanu Brăduț din Sibiu
  • 2016 – 2019, mobilierul și iconostarul din lemn de stejar, meșter fiind Câmpeanu Nicolae din Dej.

2017, încălzirea și pardoseala, placarea cu marmură pe interior și granit și piatră pe exterior și au fost demarate lucrările de ridicare au unei case monahale noi, care cuprinde trapeză cu 85 de locuri de luat masa, bucătărie, centrală termică, cămări la demisol.

La etajul I biroul starețului, dormitor, 2 băi, 2 apartamente oficiale, la etajul II se găsesc 9 chilii cu câte o baie pentru 2 chilii, jumătate din investiție fiind asigurată de fam. Bogdan.

20 octombrie 2019, are loc târnosirea bisericii noi de către P.S. Dr. IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului și P.S. Timotei Sătmăreanul, Arhiereu Vicar.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.