Moscheea Esmahan Sultan

Unul dintre cele mai atractive obiective turistice din sudul litoralului este Moscheea „Esmahan Sultan” din Mangalia, cel mai vechi lăcaş de cult musulman din România. Geamia „Esmahan Sultan” a fost ridicată în 1573 sau în anul 931 după calendarul musulman Hadjira, în memoria unuia dintre cei mai importanţi conducători.

ai Imperiului Otoman din acea perioadă, Selim al II-lea, de către fiica sa, Esma.
Fata sultanului Selim al II-lea (1566-1574) şi soţie a marelui vizir Sokollu-Mehmed Paşa (1565-1579) s-a refugiat la Mangalia în secolul al XVI-lea şi a reuşit să realizeze, în cinstea tatălui său, un monument istoric şi de artă musulmană, în stil maur.Cea mai veche reprezentare grafică a geamiei este o pictură în acuarelă, ce datează din 1828 şi care a fost realizată de către călătorul francez Hector de Bearn.Moscheea Esmahan Sultan 1

Construcţia este făcută din piatră cioplită pe loc de meşterii pietrari turci şi are o grosime de 85 de centimetri. Zidăria din blocuri de piatră a fost făcută fără a se folosi vreun liant, ci doar scoabe din oţel turnate pe loc în orificii făcute în piatră. Aceeaşi tehnologie a fost folosită şi la ridicarea minaretului.

Trebuie amintit şi faptul că, la construcţia moscheii, s-a folosit piatră din zidurile cetăţii Callatis, în timp ce fântâna rituală, aflată în curtea geamiei, a fost construită cu piatră provenită dintr-un vechi mormânt roman. Geamia este înconjurată de un cimitir musulman, la fel de valoros prin vechimea sa, atât din punct de vedere cultural, cât şi spiritual, cu morminte vechi de peste 300 de ani.

Moscheea Esmahan Sultan are, la intrare, o galerie prevazuta cu stalpi de sustinere a acoperisului din stejar, impartit in patru. In interiorul moscheii se afla minber-ul (amvonul), pentru predica imamului si mihrab-ul (altarul), fereastra oarba sau nisa orientata catre Piatra Neagra, de la Ka`ba, Mecca.

Tavanul cu gobek din marchetarie din lemn este o mare realizare artistica. O nota de originalitate o da impartirea printr-o balustrada joasa aflata la intrarea in lacasul religios a unui spatiu destinat exclusiv femeilor. Minaretul se afla pe latura nordica a moscheii. Pe terasa minaretului se poate ajunge prin intermediul unei scari interioare, in spirala.

Moscheea are doua randuri de ferestre, din care cele de la nivelul inferior au forma de patrulater, iar cele de la nivelul superior de arc frant. Pridvorul cu strasina cu saciak, stalpii si balustradele din lemn dau, de asemenea, o nota aparte cladirii.Moscheea Esmahan Sultan are si o fantana rituala realizata dintr-un vechi mormant roman, inconjurata de stele si pietre tombale din cimitir.

Moscheea şi cimitirul acesteia sunt înregistrate în lista Monumentelor Istorice din România, fiind considerate, ca importanţă, de clasă „A“. De istoria acestei moschei este legată şi o poveste interesantă a celebrului turc Evlia Celebi, care, în anul 1452, când Dobrogea intrase sub stăpânire otomană, îi îndemna pe toţi să meargă la Mangalia: „…du-te la Mangalia, care este Kaaba-Mecca pribegilor şi a sărmanilor”.

După 1989, moscheea a fost reamenajată cu ajutorul Primăriei Municipiului Mangalia. La câţiva ani după Revoluţie, mormintele turceşti, vechi de peste 300 de ani, precum şi moscheea propriu-zisă, au fost recondiţionate, iar curtea a fost împrejmuită cu un gard înalt. Reabilitarea moscheii s-a realizat cu sprijinul unui afacerist turc, costurile lucrărilor ridicându-se la peste un milion de euro.

Numeroşi credincioşi vin la rugăciunile rituale, iar chemarea imamului se face auzită în tot oraşul: „Allah e mare!”.În prezent, geamia este deschisă spre vizitare, cineva din cadrul lăcaşului fiind în permanenţă gata să-i primească pe oaspeţi şi să le prezinte acestora istoria lăcaşului de cult. De asemenea, vizitatorii au acces inclusiv în cimitir şi pot urca şi în minaret, de unde pot admira întregul oraş.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.