Mănăstirea Cocoș

Manastirea Cocos este situata in judetul Tulcea, la o distanta de aproximativ 6 km de comuna Niculitel.

Asezamantul  de rugaciune este intemeiat in anul 1833 de catre trei calugari romani, Visarion, Gherontie si Isaia, veniti de la Manastirea Neamt, calugari ce cumpara pamantul de langa dealul Cocosului si incep sa construiasca cu incuviintarea organelor administrative locale musulmane, locul de rugaciune si adaposturile.
Alegerea locului de ridicare a manastirii nu s-a facut la intamplare , caci in Evul Mediu, zona inalta si impadurita din nordul Dobrogei, a adapostit o viata monahala destul de intensa. Chiar actualul sat Niculitel purtand numele de Monastiristea.
In anul 1841, cei trei calugari romani sunt recunoscuti ca ctitori  ai  centrul spiritual al romanilor din Dobrogea ce avea sa devina Manastirea Cocos.
 
Temelia bisericii din piatra se pune in anul 1853, alaturi de bisericuta veche construita din pamant si nuiele, ambele dainuind pana in anul 1910 cand, nemaiputand fi consolidate sunt demolate. Astfel, se incepe la sfarsitul anului 1911 constructia bisericii mari ce este terminata in toamna anului 1913, pictata  de catre pictorul italian F. de Biasse in stil neo-bizantin.

Intre anii 1864 – 1884 , este construita o clopotnita monumentala inalta de 30 m, iar intre anii 1905 -1911 sunt construite chiliile dinspre vest, in stil oriental, cu pridvor si cerdac si invelite cu olana, restaurate in 1958 si declarate in 1959, monument istoric.
 
Pictura din biserca manastirii ii apartine italianului F. de Biasse, iar in paraclisul din corpul de est intalnim o serie de fresce lucrate de vestitul iconograf local Cardas.
 

In a doua jumatate a secolului al XIX-leasi in primii ani ai secolului XX, la Manastirea Cocos a functionat o tiparnita, una din primele tipografii din Dobrogea. Materialul tipografic a fost primit in primii ani de la Manastirea Neamt. Se mai pastreaza si astazi o placa pentru executarea xilogravurilor precum si vechile litere.

In biserica sunt depuse la loc de cinste Moastele a patru martiri intru Hristos – Zotic, Attal, Kamasie si Filip, cel mai probabil apartinand anilor 303 – 304 – marea persecutie a lui Diocletian, descoperite in anul 1971 in comuna Niculitel.

Complexul arhitectural de la Cocos este declarat „Monument de arhitectura”. Aici sunt adopostite intr-un muzeu de arta medievala si moderna colectii de carte veche, icoane, textile, precum si argintarie din secolele XVIII – XIX .

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.