Manastirea Cerbu

Manastirea Cerbu este situata intre Ciucurova si Topolog, intr-un cadru natural de o mare frumusete. Este o manastire in constructie, cu un proiect uimitor. Putini sunt cei care cunosc sfantul lacas Cerbu, ridicat pe meleaguri odinioara salbatice, imblanzite astazi prin cuvantul lui Dumnezeu.
Pentru acest loc zdruncinat de o cruda istorie, a cautat Domnul un om vrednic de lucrarea Sa si l-a gasit in persoana parintelui Ignatie. Inzestrat cu vointa divina, parintele a coborat din Bucovina si a pus bazele asezamantului monahal care a luat numele de Manastirea Cerbu si hramul “Inaltarea Sfintei Cruci”.

DCIM100MEDIADJI_0746.JPG

Loc de profunda meditatie, cu oameni de o daruire absoluta, Manastirea Cerbul isi deschide larg portile catre credinciosul care ii trece pragul.
Calatorul v-a fi surprins sa descopere arcada de piatra galbuie de la intrarea in incinta manastirii, rasarind dintre copaci ca o raza de lumina. Simbol al orientarii noastre crestin-ortodoxe, crucea sculptata in piatra se inalta pe marginea arcadei, unind parca cerul cu pamantul.
Manastirea, lacas singuratic, este situata pe un platou inconjurat de paduri si culmi de deal cu o vegetatie specifica Dobrogei.
Biserica micuta, construita in plan dreptunghiular, cu o singura turla, te cucereste prin simplitate.
Pictura exterioara, realizata pe o nisa a fatadei vestice, o reprezinta pe Maica Domnului inaltand rugi spre cer. Expresia impovarata de necazurile grele ale omenirii si lacrimile varsate intru iertarea pacatelor noastre iti trezesc o puternica emotie. La timp de slujba, Maica Domnului pare sa se roage peste capetele plecate ale credinciosilor.
Interiorul bisericii iti ofera acel sentiment de intimitate, de familiaritate, necesar pentru a te simti mai aproape de Dumnezeu. Scenele religioase reprezentate pe catapeteasma bisericii sunt impresionante.
In perfecta armonie cu planul bisericii, imitand liniile simple ale constructiei, s-a ridicat, din piatra si lemn, cladirea chiliilor.
Pe dealul din fata este infatisat, in miniatura, drumul Golgotei. Cele 9 opriri ale lui Isus purtand crucea in spate sunt simbolizate prin 9 troite unde credinciosii aprind lumanari. Urcand pe drumul ce serpuieste printre cele 9 constructii, ajungi la capela din varful dealului. De aici ti se deschide o panorama a manastirii si a imprejurimilor.

Imaginea bisericutei, varfurile razlete ale copacilor, bolta senina, norii pufosi, glasul cristalin al clopotului, vocea blanda a parintelui iti vor reda pacea interioara.
Cineva spunea ca “se va intoarce mereu la Manastirea Cerbu precum se intoarce cerbul la izvoare”.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.