Ruinele cetății Salsovia

Pe braţul Sfântului Gheorghe, dealurile şi Dunărea creionează un peisaj superb. Locul perfect pentru o excursie în aer liber, unde te poţi deconecta de infernul urban, unde poţi pescui, sau unde îţi poţi petrece timpul liber alături de prieteni, în jurul unui foc de tabără, şi unde poţi înnopta cu cortul.

Puţini ştiu însă că unul dintre dealurile ce despart localitatea Mahmudia (căci despre ea vorbim), de Delta Dunării „sufocă” o cetate construită în secolul III, extrem de importantă din punct de vedere istoric: Salsovia.

Când intri în localitatea Mahmudia, dinspre Tulcea, eşti întâmpinat de un panou mare şi impunător, ale cărui informaţii te copleşesc: „Vizitaţi Cetatea Salsovia.

Cetatea a servit drept castru militar şi, ulterior, a fost anexă a Legiunilor militare romane. În Cetatea Salsovia a fost ucis împăratul roman Licinius (263-324 d.Hr.), din ordinul lui Constantin cel Mare (…)”.

Indicatoarele care te îndrumă spre cetate te fac să crezi că vei ajunge în faţa unui adevărat izvor istoric nescris. Realitatea însă este cu totul alta. Drumul până la destinaţie este aproape imposibil de parcurs. Apoi, după ce admiri minute bune peisajul, te întrebi: „Şi cetatea? Unde-a fugit?”.

Din păcate, situl arheologic este acoperit de pământ şi tot ce poţi admira este un deal…

Zidurile cetatii antice, groase de 2 m, au fost afectate pana in zilele de astazi atat de factorii naturali de eroziune cat si de efectele celui de-al doilea razboi mondial si de extragerea pietrei de catre localnici.
Ca urmare a unor prospectiuni arheologice desfasurate in anul 2004, in partea de Nord a sitului, in interiorul cetatii, a aparut fundatia unui zid de piatra cu latimea de 0,8 m.
In absenta unor cercetari arheologice sistematice informatiile despre istoria cetatii sunt insuficiente.

Posibilitatea de a vizita Cetatea Salsovia şi nu un simplu deal, aşa cum arată acum, ar creşte considerabil numărul de turişti din localitatea Mahmudia, care se bucură de un potenţial turistic foarte dezvoltat.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.