Pestera Meziad

Pestera Meziad este o pestera mare, fiind una dintre primele pesteri amenajate si, pentru multa vreme, una dintre cele mai lungi pesteri din Romania.

Situata in judetul Bihor, pe Valea Meziadului, in regiunea sud-estica a Muntilor Padurea Craiului si zona de vest a Muntilor Apuseni, Pestera Meziad are o lungime de 4.750 m.

Pestera se afla la o altitudine de 297 m, iar gura de intrare are o inaltime de 16 metri si o latime de 10 metri. Pestera are doua niveluri de carstificare:

Nivelul inferior, care insumeaza 1.542 m si se caracterizeaza prin spatii neobisnuit de ample, masurand frecvent intre 20-30 m latime si 15-20 m inaltime. Dupa circa 400 m, galeriile se ingusteaza brusc, nivelul inferior prelungindu-se prin doua galerii greu accesibile, care, din aceasta cauza, nu sunt incluse in sectorul turistic al pesterii.

Nivelul superior, in lungime totala de 3.208 m, prezinta trei zone principale de racord cu galeria inferioara: Galeria descendenta, Galena de jonctiune si Gatul dracului. Suprapunerea celor doua niveluri in regiunea Podului Natural creeaza un spectacol deosebit de impresionant, inaltimea totala a cavernamentului ajungand aici la 35 m.

Pestera ofera conditii prielnice pentru hibernarea liliecilor, in special cei din specia Miniopterus schreibersii, care formeaza o colonie destul de mare in Sala Liliecilor.

Declarata monument al naturii, pestera a fost cercetata intens. In 1921 a fost vizitata de o echipa de geologi avandu-l in frunte pe renumitul speolog roman Emil Racovita.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.