Cetatea Ineului

Cetatea Ineului este o cetate de o valoare inestimabilă, operă a arhitecturii Renaşterii târzii, situată în localitatea Ineu, pe cursul Crișului Alb, între Munții Zarand și Munții Codru Moma, la o distanță de 57 km față de municipiul Arad și menționată ca fortificație încă din anul 1295.

Aceasta a făcut parte din fortificațiile lui Iancu de Hunedoara și închidea pătrunderea în Trasilvania pe valea Crișului Alb. A fost ocupată de turci în mai multe rânduri, a fost reședință de sangeac, a intrat în posesia lui Mihai Viteazul în anul 1599, fiind cucerită mai târziu de trupele habsburgice.

In anul 1541, cetatea devine o veriga de aparare insemnata in lupta antiotomana a celor trei tari romane, iar in 1566 ajunge sa fie cucerita de catre otomani, acestia capituland abia in 1595. In urma victoriei de la Selimbar din 1599, Mihai Viteazul pune stapanire pe aceste locuri, garnizoana Ineului participand in lupte alaturi de el. Mai tarziu a fost cucerita de trupele habsburgice, apoi a fost centru de regiment graniceresc, iar dupa anul 1870 a fost reconstruita, in stil neoclasic, cu elemente ale renasterii tarzii si ale barocului.

Cetatea este compusa dintr-o curte interioara, dispusa pe doua niveluri si avand forma unui patrulater cu cate un bastion de aparare in fiecare colt, care permiteau actiunea eficace a artileriei, inca vazandu-se urmele unor deschizaturi adaptate pentru gurile de foc. Din braul de ziduri din piatra, tot in forma de patrat, nu au ramas decat putine urme; zidurile erau inconjurate din trei parti de santuri cu apa, pe cea de a patra latura curgand Crisul Alb.

În secolul XVII armatele habsburgice au cucerit cetatea, iar aceasta a devenit centru de regiment grăniceresc, iar din 1745 a fost părăsită. A ajuns în paragină, iar pe la 1870 a fost refăcută cetatea interioară, în stil neoclassic. Acum Cetatea Ineului este iarăși în paragină și are nevoie din nou de lucrări de reabilitare și Primăria încearcă atragerea unor fonduri europene. Monumentul este compus din două elemente arhitecturale aparținând renașterii târzii și barocului.

Cetatea Ineului este declarat ca un monument istoric de clasa A, cod LMI AR-II-a-A-00613, situat în orașul Ineu (jud. Arad), pe Calea Traian. Ultima restaurare a avut loc după 100 de ani, în 1975-1976. Prima parte, cea interioară, este de fapt un castel cu două nivele, are forma de pătrat, la colțuri sunt străjuite de patru bastioane circulare etajate.

Cel de-al doilea element, cetatea exterioară, este așezată la o distanță de câteva sute de metri, și forma brâul de ziduri din piatră, tot în formă de pătrat, cu bastioane la colțuri. Din acestea nu se mai păstrează decât niște urme. Zidurile erau înconjurate din trei părți de șanțuri cu apă, pe cea de a patra latură curgând râul Crișul Alb.

Bine de stiut:

Cetatea Ineului a fost mentionata ca si fortificatie inca din anul 1295.
Cetatea Ineului se afla situata in localitata Ineu, pe cursul Crisului Alb, intre Muntii Zarand si Muntii Codru Moma, la o distanta de 57 km fata de municipiul Arad.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.