Castelul Purgly

Castelul a fost a fost construit in doua etape: prima cladire a fost ridicata pana in 1850, constructia a fost finalizata in a doua etapa, in anul 1889. Construit in stil secession, castelul a apartinut familiei Purgly.

Exteriorul castelului este bogat dantelat, fiind prevazut cu o serie de turnulete, inspirat din arhitectura feudala. Interiorul a fost pastrat intact, remarcabil fiind tavanul lucrat artistic, prevazut cu casete de lemn. Sufrageria, salonul si sala mare, situate la parter, se remarca datorita ornamentatiei specifice. Ferestrele prezinta vitralii ce amintesc de grandoarea epocii in care acest monument a fost inaltat.
Clădirea nobiliară Purgly este alcătuită dintr-un corp central, zidită în stil eclectic după modelul Castelului Corvinilor de la Hunedoara. Castelul este structurat cu un etaj și cu un donjon de factură medievală.

Pe fațadă clădirii, în exterior, castelul este dantelat și este prevăzut cu mici turnulețe, specific arhitecturii medievale. Interiorul păstrează forma inițială și se remarcă prin aspect, iar sala de recepție cu tavanul lucrat artistic cu casete din lemn.

Accesul spre această sală se realizează prin intrarea principală din corpul central. Sufrageria, salonul și sala mare, cu dimensiuni de 10 metri pe 7 metri, se găsesc la parter. Palatul este prevăzut cu vitralii deosebit de frumoase.

În partea din spate a castelului a fost amenajat un ștrand termal, după modelul băilor romane, apa având 30 de grade Celsius și proprietăți curative, fiind utilizată în tratamentul unor boli ca reumatismul, coxartroze, artroze, astm bronșic şi circulație periferică. Ștrandul este deschis pe toată durata anului.

Ştrandul are în componenţa sa arbori seculari şi o pepinieră, unde sunt plantaţi peste 100 de pomi.

Bine de stiut:

Castelul, anexele si parcul ocupa o suprafata de aproximativ 5 ha. Castelul este situat in cadrul unui parc iar in spate se afla un strand cu apa termala, cu o temperatura de  aproximativ 30C.

Strandul are in componenta sa, pe langa arborii seculari si o pepiniera, unde sunt plantati peste 100 de pomi.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.