Vestigiile arheologice de pe insula Île de la Cité. Inima istorică a Parisului

Cripta care se află în piaţa din faţa catedralei Notre Dame oferă o imagine unică de ansamblu asupra dezvoltării urbane şi arhitecturale a lui Île de la Cité, inima istorică a Parisului.

Primele vestigii arheologice descoperite pe teritoriul Parisului sunt datate în jurul anilor 4000 î.Hr. Există rămășițe din epoca bronzului și epoca fierului. Numele Lutetia este pentru prima data amintit în anul 52 î.Hr. de Gaius Iulius Caesar și descris ca fiind situat pe o insulă.

După Cezar, Lutetia a fost capitala tribului celtic, Parisii. Cu toate acestea, vestigiile arheologice din această perioadă sunt insuficiente, astfel încât nu se poate spune cu certitudine, unde se găsea exact orașul celtic. Istoricii au încercat să identifice Île de la Cité, o insulă pe Sena, ca pe un oraș celtic. Locația orașului celtic rămâne incertă.

Vizitatorii pot călători înapoi în timp, descoperind clădiri succesive ridicate pe acest sit, din antichitate până în secolul XX, mergând pe ruinele antice pe care sunt suprapuse rămăşiţele medievale şi clasice.

Scopul turului este de a oferi o mai bună înţelegere a modului în care oraşul a fost într-o continuă reconstrucţie de peste 2000 de ani, prin dezvăluirea diferitelor sale straturi arheologice.

Oraşul Gallo-Roman Lutetia a început să se dezvolte pe malul stâng al Senei în timpul domniei lui Augustus (27 î.en până în 14 d.Hr.), fiind ocupat de tribul Gaulish, Parisii, al cărui nume figurează pe monedele recuperate din râul Seine.

În prima parte a primului secol d.Hr., câteva grupuri au fost unite pentru a forma Île de la Cité.

Loc strategic pentru apărarea Imperiului Roman împotriva barbarilor

De la mijlocul secolului al III-lea până în secolul al V-lea d.Hr., Lutetia, care a fost ameninţată de primele invazii germane, a reprezentat un loc strategic pentru apărarea Imperiului Roman împotriva barbarilor. Île de la Cité a fost fortificată în 308, devenind centrul activ al oraşului, iar aşezarea de pe malul stâng a fost parţial abandonată.

În Evul Mediu, aşezarea a cunoscut o dezvoltare care s-a concentrat în jurul catedralei, a cărei construcţie a început în 1163. Aceasta a inclus crearea unei noi străzi, „rue Neuve Notre-Dame” – strada nouă Notre – Dame, care mergea spre poarta principală a catedralei, reconstrucţia Spitalului Hotel – Dieu, la sud de piaţa catedralei şi construcţia de clădiri şi biserici.

În secolul al XVIII-lea, multe clădiri medievale au fost distruse pentru a uşura traficul şi pentru a îmbunătăţi sănătatea aşezării. Piaţa era extinsă, strada era lărgită şi a fost construit un spital pentru copiii abandonaţi.

În secolul al XIX-lea, prefectul oraşului, Haussmann, a realizat un program radical de restructurare urbană, distrugând multe clădiri şi străzi vechi. Actualul sediu al poliţiei au fost ridicat în partea din spate a pieţei, în plus faţă de actualul Hotel Dieu, de la marginea pieţei. Structura actuală a pătratului piaţetei este rezultatul acestor schimbări majore. 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.