10 locuri de vizitat in Paris

Paris, orașul îndrăgostiților, etern magnet pentru turistul sau călătorul care vine din orice parte a lumii să respire istoria unei urbe legendare. S-au scris atâtea lucruri despre Paris, din punct de vedere turistic, încât nu știm ce ar mai putea fi adăugat. Dar probabil că, dacă ajungi pentru a cine știe câta oară în capitala Franței, îți vei dori să vezi și altceva decât clasicul platou cu obiective gen Turnul Eiffel, Arcul de Triumf, Sena, Montmartre sau Notre Dame. Și atunci se pune întrebarea spre ce zone să te îndrepți. Iată 10 sugestii, propuse de Frederic Bibard, pentru a vedea Parisul ”altfel”.

1. Balonul cu aer din Paris

În mijlocul orașului există o atracție turistică la care vor vibra atât copiii cât și adulții. Cei care doresc să vadă Parisul de sus, se pot ”îmbarca” în Ballon Air și să savureze fantastica panoramă a orașului din cel mai mare balon cu aer fix din lume. Aceta se ridică la o altitudine de 150 metri, e plin cu 6000 metri cubi de heliu și e legat de sol cu un cablu. Balonul joacă un rol activ și în mediul înconjurător: își schimbă culoarea în funcție de calitatea aerului și de nivelul de poluare, oferindu-le parizienilor date despre aerul pe care-l respiră: verde – calitate bună, portocaliu – calitate medie, roșu – calitate proastă.

Ore de funcționare: zilnic, d ela ora 9, până cu 30 de minute înainte de închiderea parcului. Locație: Parcul André Citroën. Prețuri: adulți – 12 euro, copii – 6 euro (sub 3 ani – gratuit).

2. Stupii de albine din Jardin du Luxembourg

În partea de sud-vest a Grădinii Luxemburg, un roi de albine produce miere pentru parizieni. Mai mulți stupi, aflați aici încă din 1856, dau ”culoare” grădinii, prisaca având și un rol educativ pentru cei care vor să știe procesul de producere a mierii de către bâzâitoarele insecte. Se țin cursuri în fiecare miercuri și sâmbătă.

3. Mergi cu barca în Bois de Boulogne

Bois de Boulogne era cândva zona de vânătoare a regilor Franței dar acum a devenit teritoriul celor care caută o oază de relaxare în vestul Parisului. Practic, e unul dintre cele mai mari parcuri din această parte a capitalei și oferă o gamă largă de activități precum plimbările în jurul Lacului Inférieur dar și experiența plimbării cu barca pe acest lac, în mijlocul unui peisaj liniștitor și plin de vegetație.

4. Piața St.Quentin

Probabil că atunci când îți planifici un tur al orașului, nu te iei neapărat în calcul o vizită într-o piață. În Paris, piețele sunt ”abandonate” în favoarea altor obiective, mult mai cunoscute. Cu toate astea, orașul are câteva minunate piețe acoperite iar St. Quentin este una dintre acestea, remarcându-se printr-o arhitectură deosebită, cu tavane înalte și ferestre largi care permit pătrunderea luminii naturale și o ventilație foarte bună. St. Quentin e localizată în arondismentul 10 (blv. Magenta 85) și e deschisă de marți până sâmbătă, între 8.30 și 13.30. Găsești aici tot felul de fructe exotice, legume, magazine de suveniruri, patiserii, carne etc.

5. Mica Sri Lanka

Sunt circa 100.000 de srilankezi care trăiesc în Franța iar pe mulți dintre ei îi poți întâlni în Mica Jaffna, aflată la capătul străzii Faubourg – Saint Denis, în arondismentul 10, între stațiile de metrou Gare de Nord și La Chapelle. În mod greșit cunoscut de către parizieni drept Micul Bombay, acest cartier e plin cu femei în sari-uri colorate, magazine vesele care vând orice, de la mătase la condimente, restaurante indiene ieftine și, cel mai important, cultură din Sri Lanka și din sudul Indiei. Pe lângă astea, pe străzi vei auzi muzică de Bollywood, vei adulmeca puternicul miros de condimente asiatice și vei avea șansa să bei un ceai excelent înainte de plecare.

6. Belleville

Pe vremuri, Belleville era un sat care aproviziona Parisul cu vin. În prezent, el e un mix de culturi, în care predomină cea chinezească dar în care vei da și peste influențe vietnameze, thailandeze și franțuzești, reprezentate în special prin restaurante bune și mult mai ieftine ca în orice altă zonă a orașului. Tot aici, găsești produse chinezești autentice, la prețuri bune dar, dincolo de mâncare, vei descoperi o zonă în care abundă activitățile culturale. Mulți artiști aleg să vină aici pentru a-și expune operele în diverse spații. Iar dacă ești, de pildă, un fan de graffiti, te poți plimba pe Rue Piat sau Rue des Envierges, pentru a admira creațiile artiștilor urbani. Iar dacă ai o atracție pentru cimitire, aventurează-te în celebrul Pere Lachaise, din apropiere, pentru a aduce un omagiu celor care au fost Jim Morrison, Oscar Wilde și Edith Piaf.

7. Biserica St.Etienne du Mont

St.Etienne du Mont e o biserică gotică aflată în arondismentul 5, în spatele Pantheonului. E una dintre cele mai interesante biserici pariziene și cândva a făcut parte din abația dedicată Sfintei Genevieve. Principala ei atracție o reprezintă altarul, în care se află chiar trupul sfintei cu pricina, patroneasa spirituală a Parisului dar întreg interiorul bisericii e superb. Alături de Sfânta Genevieve, în biserică se mai află mormântul fizicianului Blaise Pascal și cel al dramaturgului Jean Racine.

8. Canalele Parisului

Care e cel mai ciudat muzeu pe care l-ai vizitat vreodată? Oricare ar fi acesta, după ce vizitezi canalele Parisului, le poți adăuga cu succes în topul preferințelor când vine vorba de bizarerii. Doar aici vezi istoria sistemului de canalizare din măruntaiele capitalei, ale căror baze au fost puse în anii 1200. O istorie grea, care a ”văzut” epidemiile întunecaților ani medievali dar și crearea modernului sistem existent în zilele noastre. Te poți plimba timp de o oră prin subterane, pentru o experiență cu adevărat de neuitat.

9. La Butte aux Cailles

Aflat în arondismentul 13, La Butte aux Cailles e unul dintre cele mai puțin cunoscute cartiere ale Parisului. Cu toate astea, șarmul său e inestimabil: străduțe pietruite, aflate în pantă, restaurante excentrice, cafenele, arhitectură art-nouveau și căsuțe care redau farmecul parizian de odinioară. Un cartier neinvadat de lanțuri internaționale de magazine, cu câteva locuri interesante, între care Place Paul Verlaine, Alsacian Villa, străzile Rue de la Butte aux Cailles și Rue des Cinq Diamants.

În piața Paul Verlaine se află o fântână din secolul 19, plină cu apă naturală, potabilă. În apropiere e o piscină în stil art-nouveau, cu apă direct din fântână, în care poți înota, pentru ca apoi să pleci în căutarea străzii Daviel, pe care se află Alsacian Villa, construită în stilul arhitectonic al clădirilor tradiționale din nordul Franței.

10. La Conciergerie

La Conciergerie a devenit prima închisoare din Paris, în momentul în care fostul palat a trecut în subordinea Parlamentului. În 1391, clădirea a fost transformată în închisoare pentru deținuți politici și de ordin comun. În timpul Revoluției Franceze, aproape 3000 de prizonieri și-au petrecut aici ultimele zile, înainte de a fi ghilotinați în Piața Concorde. Printre celebritățile care s-au alat închise aici s-au numărat Maria Antoaneta și Danton.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.