Statiunea Nessebar, Bulgaria

Nessebar, este situat la circa 320 km de Bucuresti pe drumul european E70. Este perla litoralului sudic bulgaresc, o combinatie unica de antic si modern, de vechi si nou. Orasul vechi este situat in peninsula Nessebar, care este legata de partea continentala printr-o fasie ingusta de pamant.

Orasul nou se gaseste pe tarmul marii, la vest de peninsula. Partea veche din oras a fost inclusa pe lista patrimoniului cultural si natural UNESCO. Suprafata peninsulei este mica, circa 24 de hectare, iar malurile stancoase coboara abrupt spre marea aflata la 15 m mai jos.

Prin pozitia sa strategica, Nessebar i-a atras succesiv pe traci, greci, romani, bizantini si bulgari, care si-au lasat cu totii amprenta in cultura. Fiind locuit permanent inca din mileniul al II-lea I.H., este una dintre cele mai vechi asezari din Europa.

Numeroasele descoperiri arheologice si legendele pastrate permit o reconstituire a trecutului indepartat. In secolul al V-lea I.H., in urma invaziei grecilor, Melsambria traca a fost transformata intr-un polis clasic, care a capatat numeleMesambria, protejat de mare si de zidurile puternice de cetate, crescute parca din tarmul stancos. Ambele golfuri, aflate de o parte si de cealalta a istmului, erau aparate de ziduri masive. Suprafata orasului era de doua ori mai mare decat cea din prezent, intrucat o mare parte din fostul oras se afla acum pe fundul marii.Statiunea Nessebar, Bulgaria 2
In secolele IV-II I.H., Mesambria a fost unul dintre orasele cele mai importante de pe coasta Marii Negre, putand fi comparat cu Apollonia, actualul Sozopol, care ii era rival.

In centru era piata, pe tarmul stancos inalt din est se ridica acropola, iar strazile orasului erau dispuse intr-o retea ortogonala. La confluenta a doua culturi, greaca si traca, cetatenii sai venerau deopotriva zeitati trace si grecesti, iar cultul eroilor era indreptat in mod egal spre intemeietorii dorici si traci. Dupa cucerirea romana din 72 I.H., orasul a decazut.

In secolul al V-lea, s-a produs o reinflorire a asezarii sub numele Mesembria. Atunci au fost construite termele romane si un sistem complex de alimentare cu apa, iar in locul templelor pagane s-au ridicat biserici crestine, care inca pot fi vazute cand intrati in oras. Aflat la granita cu Imperiul Bizantin, orasul s-a transformat intr-o fortareata puternica si a devenit centrul eparhiei crestine. Biserica din piata centrala a orasului era sediul vechii eparhii, care s-a pastrat partial pana in zilele noastre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dupa cucerirea fortaretei in anul 812 de catre hanul Krum, Mesembria a fost inclusa in statul bulgar sub numele Nessebar, de origine slava. in secolele XI-XIV orasul a avut perioada de maxima inflorire.

Bisericile medievale au prosperat, fiind protejate de tar. Ele ilustreaza insufletirea tipica a arhitecturii bisericesti din Bulgaria in epoca respectiva si din fericire s-au pastrat, deoarece se aflau departe de drumurile principale. Frescele si icoanele pastrate pana azi au fost create de pictori apartinand importantei scoli de pictura din Nessebar.

In anul 1396, turcii au cucerit fortareata si au distrus zidurile asezarii. Pe durata stapanirii otomane, orasul a fost port si centru comercial, avand de asemenea si un santier naval.

Populatia se ocupa mai aies cu pescuitul si cultivarea vitei-de-vie. De-a lungul vremii, numeroase catastrofe naturale – seisme, cresterea si scaderea nivelului marii si eroziunea s-au abatut asupra tinutului, astfel ca o mare parte din peninsula Nessebar din perioada medievala este acum acoperita de ape. Una dintre ultimele pierderi a fost biserica Hristos Acropolitis, care s-a prabusit in 1855.Statiunea Nessebar, Bulgaria 4
Istoria noua a Nessebarului incepe la mijlocul secolului al XX-lea, cand localitatea a inceput sa se dezvolte ca statiune de vacanta. in 1956, vechiul Nessebar a fost declarat rezervatie arhitecturala si arheologica, iar in 1983 a fost inclus pe lista patrimoniului cultura! mondial UNESCO, in prezent continua constructia de hoteluri, dar in orasul nou, in afara peninsulei.

In oras veti zari la tot pasul biserici, care sunt incluse intre principalele obiective turistice ale locului. Cele mai multe au fost transformate in muzee. Alaturi de bazilici crestine timpurii din secolele V-VI, puteti vizita numeroase biserici construite intre secolele XI-XIV. Tuturor le sunt caracteristice fatadele multicolore si frumos decorate. Peretii din interior sunt in general acoperiti cu fresce. Icoanele cele mai pretioase au fost retrase din biserici, fiind pastrate acum in muzee.Galerie foto

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.