Castelul Dover

Cu peste 2000 de ani vechime, Castelul Dover din Anglia este un amestec de elemente arhitecturale din Epoca Fierului si pana in perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Stramtoarea Dover, unde se afla castelul cu acelasi nume, este cea mai scurta traversare din Anglia in continentul Europa.

Istoria castelului Dover a inceput in Epoca de fier, inaintea sosirii romanilor in aceasta regiune, pe vremea cand celtii ocupau sud-estul Angliei. Ramasite ale meterezelor si ale altor constructii care pre-dateaza constructiile mai recente pot fi inca vazute in peisaj. Desi au avut loc cateva invazii pe timpul lui Iulius Cezar, fortele romane nu au ocupat Britania pana in secolul 1 d.Hr. Datorita faptului ca stramtoarea Dover e cea mai scurta cale din Anglia pana in Europa, acesta se presupune a fi fost punctul de trecere al trupelor romane. Romanii au construit un far in varful Stancilor Albe, unde celtii isi aveau apararea. In urmatorii 2000 de ani, asezarea castelului Dover va continua sa fie importanta din punct de vedere strategic.

La sfarsitul secolului al patrulea, ocupatia romana incepe sa se zdruncine, si de aceea se stiu putine lucruri despre Castelul Dover din acea perioada. In perioada saxonilor, zona unde este construit Castelul Dover din Anglia iese din nou la suprafata in analele istoriei, cand a fost cosntruita o cetate pe deal. Biserica acelei cetati, Sfanta Maria-in-Castro, poate fi vazuta astazi alaturi de farul roman care a servit drept clopotnita.

In 1066, dupa ce l-a invins pe regele saxon Harold, in batalia de la Hastings, William Cuceritorul, Duce de Normandia, a trecut imediat la solidificarea pozitiei sale prin construirea de fortificatii. Acesta a imbunatatit apararea castelului Dover, pe care chiar regele saxon Harold o imbunatatise la randul lui cu putin timp inainte. Deoarece pe vremea aceea fortificatiile erau construite din lemn si pamant, structurile de aparare construite de William si Harold nu mai exista astazi la castelul Dover.

In secolul 12, Regele Henry al II-lea a inceput constructia unui castel din piatra pe locul acelor fortificatii. Cu ajutorul arhitectului sau, Maurice, acesta a ridicat o constructie impunatoare de forma rectangulara, inalta de 4 etaje, inconjurata de un perete inalt cu zece turnuri si cu o curte interioara. A inceput sa construiasca si un perete exterior, care insa a fost terminat abia pe timpul Regelui John. Hubert de Burgh a fost jandarm in Dover pe timpul domniei Regelui John, si a fost responsabil pentru mare parte din constructia peretelui exterior, care in final a ajuns sa aiba 20 de turnuri.

In ciuda acestor imbunatatiri defensive aduse, castelul Dover din Anglia a suferit pagube destul de mari cand a fost asediat de Printul Louis al Frantei in 1216. Louis a reusit sa cucereasca un numar de castele regale, insa castelul Dover din Anglia a rezistat in ciuda pagubelor suferite, iar intr-un final a fost declarat armistitiu. Regelui John i-a succedat fiul sau Henric al III-lea, iar in timpul lui s-au facut reparatiile necesare castelului. Poarta Regelui, care fusese subminata in timpul asediului, a fost inchisa iar in locul sau au fost ridicate Turnurile Norfolk. A fost create o noua intrare, Poarta Jandarmului, si peretele din afara a fost terminat. Sistemele de aparare au fost in culmea succesului in secolele 13 si 14. In secolele 15 si 16, razboiul purtat cu arme de foc a luat avant in Europa si Anglia, astfel necesitatea unor fortificatii ca aceasta a scazut.

In timpul razboiului civil, castelul Dover din Anglia a fost atacat de fortele armate ale lui Cromwell si a fost cucerit in 1642, cu foarte putine pagube produse, motiv pentru care se crede ca a fost cucerit prin inselaciune. Acest fapt i-a permis castelului sa reziste intr-o perioada in care majoritatea constructiilor de acest gen au fost distruse. La sfarsitul secolului 18, amenintarea venita din partea unei invazii a lui Napoleon, a readus castelul Dover din Anglia la lumina. Patru bastioane mari in partea de est si Bastionul Jandarmului, in partea de vest, au reprezentat un plus de artilerie. In afara de acestea, a fost construita o platforma in partea de nord, pe care au fost montate arme. La aceasta vreme castelul Dover era plin de trupe si echipament, asa ca au fost sapate tuneluri in stanci, care au servit drept camin celor mai bine de 2000 de soldati. Dupa terminarea razboiului, tunelurile au fost folosite de catre Serviciul Pazei de Coasta in lupta lor in combaterea contrabandei, dupa care au fost abandonate pana la inceputul celui de-al doilea razboi mondial.In 1939, tunelurile au fost transformate in adaposturi anti-raid. Mai tarziu acestea au devenit faimoase pentru rolul lor de cartier general al armatei pe timp de razboi, in special in timpul salvarii soldatilor englezi de pe plajele de langa Dunkirk. A fost construit un spital subteran pentru tratarea ranitilor, in adapostul din tuneluri.

Astazi, castelul Dover din Anglia este detinut de British Heritage, care se ocupa atat de intretinerea castelului, cat si de organizarea tururilor cu ghizi in acesta. Desi publicul poate vizita multe zone ale castelului, inclusiv tunelurile, Poarta Jandarmului inca este resedinta sefului politiei.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.