Autostrăzile din Turcia

In prezent, Turcia are construiţi 2127 km de autostradă (otoyol), din cei 4773 km planificaţi. Viteza minimă admisă pe autostrăzile din Turcia este de 40 km/h, iar viteza maximă admisă este de 120 km/h.

Pe celelalte tipuri de drumuri, pentru autoturisme vitezele maxime admise sunt:

– în localitati: 50 km/h (daca nu se specifica altfel)
– în afara localitatilor: 90 km/h
– pe drumurile expres (cele cu 2 benzi pe sensul de mers): 110 km/h

• Amenzile pentru depăşirea vitezei legale se aplică după depăşirea marjei de 10% din viteza legală, cu excepţia autostrăzilor unde toleranţa este zero.

• Autostrăzile sunt indicate printr-un ecran de culoare portocalie (suprapus peste un alt ecran de culoare neagră), pe care sunt imprimate litera de culoare neagră „O” şi numărul autostrăzii din Turcia, şi acesta tot de culoare neagră. Litera „O” şi numărul autostrăzii sunt separate printr-o cratimă.

Harta regiunilor, drumurilor şi autostrazilor in Turcia

Harta regiunilor, drumurilor şi autostrazilor in Turcia

Taxarea

• Pentru a circula pe autostrăzile din Turcia se percepe o taxă, valoarea ei fiind în funcţie de distanţa parcursă şi de clasa autovehiculului. Circulaţia pe celelalte drumuri este gratuită. În Turcia nu există vignetă.

• Circulaţia pe autostrăzile care traverseasă marile oraşe este gratuită.

• Modalitatea de plată a taxei de circulaţie pe autostrăzile din Turcia este diferită faţă de sistemele de plată pentru autostrăzile din U.E. În Turcia este folosit sistemul automat de trecere HGS care foloseşte un autocolant (sticker) HGS cu tehnologie RFID (Radio-Frequency Identification – Identificare prin frecvenţă radio).

Categoriile de vehicule

categoria 1: Vehicule cu doua axe cu spaţiul dintre axe mai mic de 3,20 m: autoturisme, motociclete; camionete, vanuri şi miniautobuze care au spaţiul dintre cele două axe mai mic de 3,20 m.

categoria 2: Oricare vehicul cu 2 axe cu spaţiul dintre axe mai mare de 3,20 m: vanuri, pick-up jeep, ambulanţe şi autovehicule funerare, miniautobuze, autobuze şi camioane.

categoria 3: Oricare vehicul cu 3 axe: Autobuze, camionate, trailer; clasele 1 şi 2 cu o axa în plus.

categoria 4: Oricare vehicul cu 4 şi 5 axe: Autobuze, camioane şi trailer; clasa 1 cu 2 axe în plus, clasa 2 cu 2 axe în plus.

categoria 5: Vehicule cu 6 sau mai multe axe.

Taxele de pod pentru Podul Bosfor şi Podul Fatih Sultan Mehmet (TRY – Lira turcească)

Categoria 1: 4,25 TRY
Categoria 2: 5,5 TRY
Categoria 3: 10,25 TRY
Categoria 4: 26 TRY
Categoria 5: 32,25 TRY

• Taxa de pod (pentru ambele poduri) peste Strâmtoarea Bosfor se plăteşte doar pentru sensul Europa-Asia. Pentru sensul Asia-Europa trecerea este gratuită.

Valoarea exactă a taxelor de autostradă se pot afla Directoratul General al Autostrăzilor din Turcia.

Sistemul de taxare HGS

• Plata pentru circulaţia pe autostrăzile din Turcia se face pe baza autocolantului (sticker) HGS (sistem automat de trecere) cu tehnologie RFID.

• Acest autocolant se lipeşte pe parbriz (în spatele oglinzii retrovizoare, la 5-10 cm de marginea superioară a parbrizului). La intrarea şi iesirea de pe autostradă, trebuie încetinit la 30 km/h. Sistemul citeste cipul din autocolant şi numărul maşinii.

• Acest autocolant se poate cumpăra de la ghişeele poştale din Turcia (PTT), de la ghişeele speciale aflate la intrare, şi pe autostradă, sau de la oficiile bancare care comercializează aceste autocolante.

• Autocolantul HGS costa 5 lire în varianta netransmisibilă, şi 15 lire în varianta transmisibilă. În momentul cumpărării trebuie prezentat paşaportul şi talonul maşinii; se completează un formular cu numele, numărul paşaportului şi numărul maşinii. Suma minimă de încărcăre este de 30 lire. În general, plata pentru autocolant şi credit se efectuează numai cu numerar.

• Împreună cu autocolantul HGS se mai primeşte un talon cartonat care este folosit la reîncărcare.

• Autocolantul HGS poate fi achiziţionat în termen de maxim 7 zile de la trecerea prin punctele de taxare de pe autostradă. După cele 7 zile este posibil să se aplice o amendă cu o valuare de 11 ori suma de plată.

• Se poate verifica dacă există amendă pe numărul de înmatriculare al maşinii pe site-ul oficial HGS Serviciul Clienţi.

Sub „Araç Plaka Numarasını Giriniz” se introduce numărul de înmatriculare al maşinii (scris legat şi cu litere mari). Se scriu exact numerele şi literele afişate în casuţa pentru verificare. Se apasă „sorgula”.

Daca apare textul „Girdiğiniz plaka numarasına ait geçiş ihlal kaydı bulunmamaktadır” (Numărul de înregistrare introdus nu a încălcat legislaţia) înseamnă ca nu există amendă pe acel numar de înmatriculare al maşinii.

• Moneda Turciei este lira turceasca (TRY), care este este împărţită în 100 kuruș.

1 TRY = 1,6350 RON
1 TRY = 0,3665 EURO
1 EURO = 2,728 TRY

Condiţii de călătorie în Turcia

• Cetăţenii români care doresc să călătorească în scop turistic în Turcia nu au nevoie de viză de intrare pe teritoriul acestui stat. Perioada legală de şedere fără viză este de până la 90 de zile în decurs de 6 luni. Aceasta se calculează, retroactiv, de la data ieşirii din Turcia şi nu de la data primei intrări.

• Intrarea în Turcia este permisă cu paşaportul valabil cel puţin 6 luni după expirarea timpului de şedere pe teritoriul acestui stat.

• Începând cu data de 1 ianuarie 2013, cetăţenilor străini care se prezintă la punctele de trecere a frontierei Turciei cu documente de călătorie care nu mai au file libere, deci cărora nu li se pot aplica vize sau ştampile de intrare/ieşire, nu li se mai permite intrarea pe teritoriul acestei ţări.

• Transportatorii auto pot intra pe teritoriul Turciei după ce au obţinut, în prealabil, viza de intrare de la secţia consulară a Ambasadei Turciei în România, sau de la Consulatul General al Turciei la Constanţa.

• Întrucât au existat cazuri când cetăţeni români aflaţi pe teritoriul Turciei au fost reţinuţi de poliţia locală din cauza unor coincidenţe de nume cu cel al unor persoane care au comis infracţiuni pe teritoriul acestui stat, este recomandabil să deţineţi asupra dumneavoastră şi cartea de identitate (care include date suplimentare de identificare).

• În data de 24 mai 2013, Turcia a adoptat legea cu privire la restricţiile de vânzare şi publicitate a băuturilor alcoolice. Nu sunt scutite de interdicţie nici zonele tursistice!

Principalele prevederi ale legii sunt următoarele:

– Interzicerea vânzării de băuturi alcoolice între orele 22:00 şi 06:00.

– Intrezicerea publicităţii de orice fel a băuturilor alcoolice: promoţii, sponsorizări, festivaluri, campanii.

– Toate sticlele de băuturi alcoolice destinate vânzării vor purta avertismente cu privire la riscurile pe care le presupune consumul de alcool.

– Interzicerea imaginilor cu privire la consumul de alcool în emisiunile TV, filme sau videoclipuri.

– Limita de alcool în sânge pentru şoferi a fost scăzută de la 1 g/l la 0,5 g/l. Încălcarea acestei reglementări se sancţionează cu amendă de 700 TL (cca. 400 USD) şi cu reţinerea permisului de conducere pentru o perioadă de 6 luni.

Siguranţă şi criminalitate

• Evitaţi locurile aglomerate; pot avea loc furturi din buzunare, înşelăciuni sau furturi din maşini.

• Evitaţi staţionarea, în scop de odihnă, pe autostrăzi (parcări amenajate, benzinării, etc.) sau în locuri neamenajate deoarece au loc, frecvent, spargeri de maşini soldate cu furtul de acte, bunuri şi valori. Asiguraţi maşinile cu sisteme de alarmă.

• Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cardurile şi să nu le expuneţi asupra Dvs sau în maşini;

• Păstraţi copii după paşaportul românesc (carte de identitate, asigurarea medicală), acestea fiind necesare în situaţia pierderii sau furtului documentelor originale (ar trebui păstrate separat, de exemplu în seiful camerei de hotel sau al hotelului). În cazul pierderii sau furtului paşaportului românesc, trebuie anunţat atât la biroul local de poliţie, cât şi la cel mai apropiat oficiu consular român, cum sunt Consulatul General al Romaniei la Istanbul sau Consulatul General al Romaniei la Izmir, sau la Ambasada Romaniei in Turcia.

• Respectaţi anunţurile sau recomandările autorităţilor locale;

• În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor turce, pot fi apelate următoarele numere de urgenţă locale:

112 – Numărul general de urgenţă
155 – Poliţia
154 – Poliţia rutieră
110 – Pompierii
118 – Informaţii telefonice
156 – Jandarmeria
184 – Informaţii servicii de sănătate
157 – Situaţii dificile (răpiri de persoane, trafic de fiinţe umane)

Anunţaţi de asemenea oficiul consular român cel mai apropiat, ori Secţia Consulare a Ambasadei, care poate acorda asistenţa în condiţiile prevăzute de lege.

Sistemul medical

• Încheiaţi o asigurare medicală înainte de intrarea pe teritoriul Turciei. Este bine ca aceasta să fie de cel puţin 30000 euro. Firmele locale nu mai pot elibera asigurări medicale de călătorie decât cetăţenilor turci sau cetăţenilor străini care au drept de rezienţă legală în Turcia şi care deţin un cod numeric personal de Turcia.

• Informaţi-vă din ţară care sunt unităţile medicale din Turcia care recunosc poliţa de asigurare respectivă.

• Regimul asigurărilor diferă în funcţie de agenţia cu care s-a contractat poliţa de asigurare. Spre exemplu, există agenţii de asigurare române care au încheiate contracte de colaborare cu unităţi medicale din Turcia, şi care, în situaţia în care sunt anunţate în termen de 48 de ore de la producerea evenimentului, vor suporta cheltuielile de spitalizare (în conformitate cu prevederile poliţei de asigurare).

• Turiştii care necesită îngrijiri medicale de urgenţă, dar nu deţin o poliţă de asigurare, pot beneficia de tratament medical în unităţile spitaliceşti publice sau private din Turcia, însă numai cu plata serviciilor medicale prestate.

Condiţii privind traficul auto

• Circulaţia rutieră în Turcia este conformă cu reglementările internaţionale. Atenţie deosebită la intersecţii şi la treceri de pietoni.

• În cazul în care călătoriţi în Turcia cu un autovehicul, condus de către o altă persoană decât proprietarul acestuia, intrarea în Turcia va fi permisă numai după prezentarea următoarelor documente:

– Documentele autovehiculului, inclusiv Cartea Verde;

– Împuternicire (procură), tradusă în limba turcă, din partea proprietarului autoturismului (persoană fizică sau juridică), pentru a conduce autoturismul respectiv din România în Turcia şi retur. Atenţie! Procura trebuie să fie tradusă de către un traducător autorizat, autentificată la notar şi apostilată.

– Pentru autoturismele închiriate, trebuie să prezentaţi contractul de închiriere şi traducerea acestuia în limba turcă, legalizată şi apostilată.

• Conform Acordului Internaţional Interbus, la care au aderat şi România si Turcia, in cazul in care conduceţi un microbuz cu peste 9 locuri (inclusiv şoferul) care nu face curse regulate, ci in mod ocazional, este necesar să aveţi o licenţă Interbus.

• În cazul în care conduceţi un microbuz care efectuează curse regulate în Turcia, trebuie să obţineţi în prealabil, de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii din România, documentele necesare pentru transport internaţional.

• Permisul de conducere auto emis de autorităţile române este valabil în Turcia. Pentru perioade mai lungi de şedere este necesară deţinerea unui permis de conducere internaţional.

• În Turcia, utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor şi a aparatelor antiradar este interzisă şi este considerată contravenţie, fiind pedepsită cu amenzi substanţiale şi confiscarea aparatului.

• În caz de accident uşor, cu răniţi, autovehiculul nu va fi mişcat din loc până la sosirea poliţiei. Pentru accidentele care au loc în afara oraşelor competenţa revine Jandarmeriei. În caz de accident soldat cu deces, conducătorii auto implicaţi sunt reţinuţi până la data stabilirii vinovăţiei de către autorităţile judiciare. Solicitaţi o copie a raportului constatator întocmit de poliţie.

• În situaţia în care autovehiculul este imobilizat pentru un timp, nu plecaţi din Turcia până ce nu solicitaţi de la autoritatea vamală anularea înregistrării făcute autovehiculului, în paşaport (la intrarea în Turcia) şi eliberarea unui document care să vă permită trecerea frontierei fără autovehiculul respectiv.

Reglementări vamale

• Cetăţenii români pot introduce pe teritoriul Republicii Turcia suma maximă de 10000 USD, sumă ce trebuie declarată la punctul de trecere a frontierei.

• Datorită legislaţiei locale, nu foarte explicită în ceea ce priveşte noţiunea de „antichităţi”, este necesar ca la achiziţionarea de obiecte de artă să solicitaţi factura şi un certificat oficial, care să ateste că obiectele respective pot fi exportate. În cazul în care vânzătorul nu oferă acest certificat, este necesar să vă adresaţi unui muzeu de etnografie, pentru a obţine un astfel de certificat înainte de ieşirea din Turcia.

De reţinut

• Dacă nu sunteţi proprietarul maşinii cu care urmează să vă deplasaţi în Turcia (maşina în leasing, pe firmă, sau pe un alt nume), aveţi nevoie de:

– Actele maşinii, inclusiv Cartea Verde

– O împuternicire (procură) din partea proprietarului autoturismului (persoană fizică sau juridică), pentru a putea conduce autoturismul respectiv din România în Turcia şi retur.

– O traducere a procurii în limba turcă, efectuată de un traducător autorizat care aplică o stampilă pe traducere, legalizată de notar şi apostilată.

– Procura în limba turcă poate fi supralegalizată la Ambasada Turciei. Astfel, nu mai aveţi nevoie de apostilare, este mai ieftin şi mai rapid.

– Pentru autoturismele închiriate, trebuie să prezentaţi contractul de închiriere şi traducerea acestuia în limba turcă, legalizată şi apostilată (sau supralegalizată la Ambasada Turciei).

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.